Appel kruimel taart

Geschreven op: 17 oktober, 2007 door

Appelkruimeltaart

Ingrediënten

Deeg

  • 160 gr bloem
  • 120 gr boter of margarine
  • 80 gr basterd suiker
  • 1 1/2 gr zout
  • ¼ ei

Kruimeldeeg

  • 80 gr bloem
  • 80 gr suiker
  • 80 gr boter of margarine

 

Vulling

  • 1 kg appels
  • 30 gr suiker
  • 1 theel kaneel
  • Rozijnen

Bereidingswijze

Rozijnen weken in warm water of in wat rum.
De bloem, boter, basterd suiker,zout en het ei in een kom doen. De boter met twee messen in kleine stukjes snijden en de massa met koele hand vlug tot een samen hangende bal kneden.Een beboterde springvorm met een deeglaag bekleden en een opstaande rand maken. De appels schillen , van klokhuis ontdoen en in dunne schijfjes snijden. Kaneel en rozijnen door de appels schudden. De appels in de met deeg beklede vorm doen. Het kruimel deeg maken door de boter in stukjes te snijden en de suiker en bloem er bij doen en met de vingertoppen door elkaar te halen en te verkruimelen. Strooi dit over de appels heen .Bak de taart in een voorverwarmde oven op 170 gr gaar en lichtbruin in ongeveer 60 a 65 min.

Deel dit recept:

Over

Heeft in de loop der jaren door het koken voor haar zoons een mooie collectie aan lekkere recepten opgebouwd. Sommige van Jolanda's recepten worden al jarenlang door de hele familie gekookt!

45 reacties

  • Iets meer boter voor de appelkruimel maakt de kruimel wat kruimeliger. Laten we zeggen 100gram.

  • Hij zit in de oven. Resultaat nog proeven dus. Deeg was voor een doorsnee appeltaart te weinig. Heb bij moeten maken. Kon net bodem bekleden en kruimellaag was ook te weinig. Benieuwd hoe die smaakt.

  • Het is altijd een beetje tricky om iets te bakken/koken als je man kok is. Maar van mijn man kreeg ik een dikke vette 10+ voor deze taart.

    Inderdaad een showstopper.

  • Tips zijn inderdaad ook altijd welkom!

    Dat is leuk om te horen! Leuk dat je nog even reageert.

    Hier zijn ze ook altijd heel erg fan van appel kruimel taart.

    Groetjes,

    Jolanda

  • Erg lekker is ook om de appels op een laagje bakkersroom te leggen:

    http://recepten.startkabel.nl/forum/?id=31494

  • hij zit in de oven!

  • Ik heb het recept een beetje aangepast, iets meer kruimel erop en alleen appel met veel kaneel als vulling. Het resultaat was dat deze appeltaart bestempeld werd als “Goddelijke appel kruimel taart”

    Nou als dat geen compliment is. Bedankt in iedergeval voor het basisrecept!

    Groet,
    Juan

  • Echt super lekker.
    Wel belangrijk om wat hardere appels te nemen of uit te laten lekken. Het is wel snel papperig.
    Het is naar mijn idee niet zo’n slim idee idee om de rozijnen in rum te laten weken. Rum smaak past niet echt bij dit recept.
    Maar echt complimenten aan de maker van het recept.

  • rob vermunt zegt:

    hoi

    ik heb als variatie op de laag bodem deeg eerst nog een laagje amandelspijs gelegd, vind ik zelf een heerlijke combinatie, verder hsowieso een heerlijke appeltaart

  • zit reeds in de oven,als hij zo lekker is dan hij er uit ziet dan zal ik content zijn

  • Hallo Hugo.
    Ben benieuwd, dus laat het maar weten of hij of zij zo lekker geworden is als jij had gehoopt!
    In ieder geval bedankt voor je reactie.
    Groetjes Jolanda.

  • marjolein zegt:

    Jolanda,

    me complimenten voor dit top recept het sloeg erg aan ik ben zelf leraar voor de banketbakkers opleiding maar hier hebben we het egt over bakkers kwaliteit! top een dikke 10 voor jou!

  • Hallo Marjolein,
    Dat is lang geleden dat ik een 10 gehad heb, ga er bijna van blozen!!
    Dank je wel.
    Groetjes Jolanda.

  • Ziet er heerlijk uit Jolanda. Vind je het goed als ik het recept op mijn website zet?

    Groet,
    Giel.

  • Ik heb de taart het afgelopen jaar veel gemaakt. Ik doe er alleen geen rozijnen door en maak wat extra deeg. Soms doe ik nog wat havervlokken door het kruimeldeeg.

    Ik heb hem nu met peer gemaakt. Juicy peren/kaneel/citroensap. Hij zit in de oven. Ben benieuwd!

  • zit in de oven, ik ben benieuwd naar de reactie van mijn man. Het is zijn favoriete taart, doch ik maakte die nooit zelf. Ik hou je op de hoogte.

  • Hallo QuinQ,

    Lijkt mij ook erg lekker met peer! heb ik nog niet zelf geprobeerd maar ga het zeker doen Het is toch wel weer tijd voor een lekker taartje.Ik
    ga dan ook proberen om door het kruimeldeeg amandalschaafsel te doen.

    Groetjes Jolanda.

  • Ha Iene,
    Een beetje late reactie!! (Sorry) van mij, maar ben toch benieuwd of hij in de smaak is gevallen.
    Groetjes Jolanda.

  • Moet er niet een beetje melk bij? Anders word het een beetje droog. En het geeft er nog dat beetje extra smaak aan. groetjes Janine

  • Ha Janine,
    Waar wil jij die melk door doen dan?

    Groetjes Jolanda.

  • na een aantal keer een klassieke appeltaart te hebben gemaakt, ga ik deze appelkruimel eens proberen!
    Ben morgen jarig, dus hoop dat ‘ie lukt 😉

    na de tijd nog wat poedersuiker overheen strooien?

    Groetjes

  • Hallo Irma,

    Wens je een fijne verjaardag toe en hoop dat de taart gaat smaken! En inderdaad een goed idee om er poedersuiker over te doen.

    Groetjes Jolanda.

  • Dag Jolanda,

    Ik heb veel appeltaartrecepten geprobeerd maar die van jou is echt de beste en de lekkerste! ik maak idd iets meer deeg dan aangegeven en gooi in het kruimeldeeg half om half meel/havermoutvlokken. Naast appels en rozijnen kun je ook (bevroren) frambozen of ander (diepvries)fruit en/of gedroogde abrikozen/pruimen er doorheen mengen. Verrukkelijk!

    vriendelijke groet!

  • Hallo Jocelyn,

    Dank voor je compliment! Grappig dat ieder op zijn eigen manier er steeds een eigen draai aan geeft.

    Groetjes Jolanda.

  • het is ook heel lekker als je er warme dunne custard overheen doet, en eten terwijl het nog heet is, gr katie

  • Ha Katie,

    Vast erg lekker om zo te eten als toetje!

    Groetjes Jolanda.

  • edgar & vivian zegt:

    smikkel smikkel smikkel !!!
    is die taart

  • Leuke reactie!! dank je wel.
    Groetjes Jolanda.

  • heerlijk
    groetjes hallo

  • Hoi,

    Klaar gemaakt, iets meer deeg aangemaakt, de verhouding gelijk gehouden. Maar idd meer deeg. De rest klopt, nu in de oven, afwachten. Wel de rozijnen,krenten en verse frambozen versnippert toegevoegd. En natuurlijk rum.

  • Ik had zo’n zin om een taart te bakken maar helaas had ik geen rozijnen en de winkels zijn dicht dus ik heb de taart gemaakt zonder rozijnen maar met appels en peren.. verder is mijn bakblik vrij klein dus ik had genoeg deeg voor mijn taart! over 40 min is hij klaar, ben benieuwd!:D

  • Ha Dimphy,
    Je kan alle kanten uit met dit recept, en de combi met peren lijkt me ook lekker! Misschien hoor ik nog of hij lekker was.
    Groetjes Jolanda.

  • Lekkerder dan rum met rozijnen, is om je rozijnen even in de amaretto of andere amandel likeur te wellen
    Groetjes

  • Hallo Claudia,

    Zeker weten! dat doe ik dus ook regelmatig.
    Maar bedankt voor je reactie.
    Groetjes,
    Jolanda.

  • Voor de Paasmaandag heb ik zo’n taart gemaakt met Granny Smith appelen http://www.appelkruimeltaart-recept.nl/appelkruimeltaart-recept iedereen vond het fantastisch!

  • De taart staat in de oven! in huis ruikt het al heerlijk, ik ben zo benieuwd morgen gaan we hem op eten. Mijn man wilde zo graag een appelkruimel taart (al jaren) nu is het dan eindelijk zo ver!

  • Hallo Chevon.
    Als hij nou lekker smaakt kan je hem vaker blij maken.
    Groetjes Jolanda.

  • hallo Jolanda,

    Ja ga ik zeker doen! ik ga er nu ook 1 bakken voor traktatie op zijn werk! Hij was heerlijk!

    Groetjes Chevon

  • Geweldige taart, voor en 24 cm springvorm raad ik aan alles voor het deeg met een derde te vermeerderen

  • Wat een super recept! Ik had niet echt geschikte appels in huis maar heb dat opgelost door een dun laagje custardpoeder op de deegbodem te strooien zodat het vocht van de appel door de custard wordt opgenomen. Zo wordt het een beetje romig en krijgt een lekkere vanillesmaak. Als extra heb ik nog een beetje citroenrasp en wat pecannoten aan het appel/rozijnenvulsel toegevoegd.

  • J.Vissers zegt:

    Bij mij was de appel kruime gebak half mislukt de kuimels waren gesolten tot een geheel.wat heb ik fout gedaan.
    groetje Jan

  • Ik heb zojuist de appeltaart gemaakt met walnoten en spijs alleen kan ik daar niet reageren. In plaats van 1 grote taart heb ik 12 kleine taartjes gemaakt in een muffinblik. Gewoon dezelfde hoeveelheid voor het deeg maar dan 3 appels en de rest van de ingrediënten dus ook verminderd en ze zien er heeeeerlijk uit, en zo ruiken en proeven ze ook! Ik denk dat ik deze kruimeltaart zo ook nog in mini taartjes variant ga maken 🙂 Ziet er zo gezellig en lekker uit 😉
    Groetjes, Elena

  • Zo ik heb hem weer gemaakt! Hij zit in de oven. De allerlekkerste appeltaart die er bestaat. Voor de bovenlaag dubbele hoeveelheid kruimeldeeg gemaakt en vanillesuiker ipv gewone suiker door het appelmengsel. Ik doe er nooit rozijnen door. Er zitten nu Brae Burn appels in.
    Echte patisserie! Na veertig jaar appeltaarten bakken kan ik met mijn hand op mijn hart zeggen dat dit echt de aller allerlekkerste is. Groet!

  • O ja: gebruik never never nooit margarine. In taart en gebak hoort echte roomboter. Een wereld van verschil. Margarine smaakt goedkoop en vies en is bovendien ongezond. Dus: altijd roomboter gebruiken.

  • Heb ook wat meer deeg gemaakt zit nu in de oven mmmm wat ruikt het heerlijk het is er echt weer weer voor kan niet wachten tot hij klaar is maar hij ziet er nu al verrukkelijk uit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *