Boeuf bourguignon (Franse runderstoof)
Boeuf Bourguignon is een fantastische Franse stoofschotel bomvol met smaak. Doordat het langzaam gestoofd is in rode wijn zit het vol met smaak en heb je super mals rundvlees.
Stoofschotels zijn sowieso topgerechten, omdat je ze zo goed van te voren kunt maken en in grote hoeveelheden. Ideaal als hoofdgerecht bij een etentje met vrienden! Zo heb je minder stress en kan je toch heerlijk eten. Het is misschien zelfs nog wel lekkerder als het de dag van te voren is klaargemaakt.
Recept: Boeuf bourguignon (Franse runderstoof)
Ingrediënten
- 100 gr spekjes
- 75 gr boter
- 2 el bloem
- 1000gr rundvlees
- 2 stengels bleekselderij
- 1 grote ui
- 2 wortels
- 2 teentjes knoflook
- 2 el tomatenpuree
- +/- 500 ml rode wijn
- 2 laurierbladeren
- takje verse tijm
- takje verse rozemarijn
- 100 gr zilveruitjes
- 250 gr champignons
Bereidingswijze
1. Snijdt het rundvlees in blokken van ongeveer 1.5 centimeter. Doe de bloem bij het vlees en bestrooi met peper en zout. Meng dit even goed door en zet opzij. Snipper vervolgens je ui. Schrap je winterpeen en snijdt samen met de bleekselderij in stukjes.
2. Verwarm een klein beetje olie in de braadpan en bak hier in de spek uit. Haal deze daarna uit de pan en zet apart.
3. Doe de boter bij het vet van de spek en braad hierna je in blokjes gesneden rundvlees goed aan in de pan. Zorg dat er een mooie bruine laag omheen zit. Ik doe dit zelf in minimaal 2 ladingen, zodat het vlees de ruimte heeft om echt goed bruin te worden. Zet het vlees opzij als het goed is aangebakken.
4. Nu is het tijd voor de groenten. Doe de ui, wortel en bleekselderij in de pan en fruit voor 5 minuutjes totdat deze zacht worden. Doe vervolgens de tomatenpuree en knoflook erbij en bak mee voor een paar minuten. Blus de pan nu af met de helft van de rode wijn. Zorg dat je het aanbaksel aan de onderkant van de pan goed losmaakt. Als dit allemaal goed los is kan het vlees samen met de rest van de wijn, spekjes, laurierbladeren, tijm en rozemarijn erbij.
5. Zet de pan nu op je laagste pitje en laat de runderstoof rustig sudderen voor 2 tot 3 uur met de deksel erop. Roer elk half uur eventjes door de pan en haal je pollepel goed over de bodem.
6. Bak een half uur voor tijd de champignons even aan in een koekenpan en voeg deze samen met de zilveruitjes toe. Laat nog 15 minuten mee sudderen en je kan aan tafel!
Tip: Vind je de boeuf bourguignon nog een beetje te dun? Doe dan het laatste half uur de deksel van de pan! Vind je hem te dik, dan kan er altijd nog een slokje wijn of water bij.
Eet smakelijk!