Slimme trucjes voor mals stoofvlees

Vlees goed droogmaken, vlees moet voor het dichtschroeien altijd goed droog worden gemaakt. Vochtig vlees spettert als het in aanraking komt met hete boter, en door het vocht koelt de boter meer af dan nodig is.
Voordat het vlees in de pan gaat is het slim om het even door de bloem te halen. Het krijgt dan een mooie bruine kleur en de bloem bindt later het vocht wat aan het vlees wordt toegevoegd.
Tijdens het stoven is het beter om de vetrandjes te laten zitten. Deze houden je vlees mals, en voordat je het vlees opdient kan je ze er altijd nog van afsnijden indien je het niet lekker vind.
Als je vloeistof zoals water, wijn, bouillon of bier aan het stoofvlees toevoegd is het slim om deze van te voren op te warmen. Het vlees schrikt namelijk van een plons koud vocht en kan door de daling van de temperatuur taai worden.
Kruiden: Bij gestoofd rundvlees passen goed; peterselie, selderij, rozemarijn, salie, oregano, tijm en knoflook.
En deze specerijen; paprikapoeder,laurier, karwij, kummel, koriander, peper, spaanse peper en kruidnagel.
Regelmatig keren. Keer het vlees tijdens het stoven af en toe om zonder erin te prikkenen en bedruip het de met jus.
Een scheutje azijn bij het stoofvlees maakt runderlapjes sneller zacht. Dit komt doordat het zuur tijdens het stoven het bindweefsel in het vlees afbreekt. Citroensap, sinaasappelsap, wijn, bier en mosterd hebben het zelfde effect.