Rendang
Rendang is een traditioneel stoofgerecht uit de Indonesische keuken. Het vlees gaart langzaam in de kokosmelk en wordt heerlijk mals. Na verloop van tijd is al het vocht uit de kokos verdwenen en gaat het koken langzaam over in bakken. De originele rendang moet op het vuur blijven tot hij helemaal droog is. De kokos vormt dan een soort pasta. Wil je liever wat meer saus, dan kun je ook eerder stoppen met de bereiding. Het wordt dan ‘Rendang Basah’ genoemd, wat natte rendang betekent.
Recept: Klassiek Sumatraans stoofvlees
Ingrediƫnten
- kilo rundvlees
- 450 ml runderbouillon
- 150 gr santen
- 3 salam blaadjes
- 3 djeroek poeroet blaadjes
- 3 cm gember
- tl gula djawa
- 2 stengels citroengras
- 4 teentjes knoflook
- 2 tl trassi
- 6 rawits
- tl kurkuma
- el olie
Bereidingswijze
Vijzel de gesnipperde knoflook, Ā gesneden rawits, trassi, kurkuma en olie tot een smeuĆÆge pasta.
Snijdt het vlees in stukken van ongeveer 2 x 2 cm. Meng het vlees door de boemboe en laat minimaal 2 uur marineren.
Breng de bouillon tegen het kookpunt en los de santen erin op. Breng al roerend tegen de kook aan.
Schep het vlees, inclusief de heerlijk geurende marinade, bij de bouillon van santen. Doe de laos, gember, gula djawa, gekneusde citroengras, djeroek poeroet en salamblaadjes erbij. Laat in ca. 2 tot 2,5 uur zonder deksel gaar stoven, op de kleinste pit. Schep regelmatig om en voeg extra vocht toe indien nodig. De rending is klaar als het vlees goed gaar is en de saus helemaal tot een dikke pasta is ingekookt.