Broodje vlam

Geschreven op: 28 november, 2007 door

Ingrediënten

 • 350 ml ketchup
 • 1 flinke eetl sambal
 • 100 ml sherry
 • Ananasstukjes
 • 300 gr ham
 • 100 gr rollade
 • 250 gr champignons
 • 1 uitje
 • 4 eetl piccalily
 • 4 eetl fritessaus
 • (lepel cognac)
 • 4 broodjes

Bereidingswijze

Maak een sausje van de ketchup, sherry, sambal en ananassap. Snij de plakjes ham en rollade in stukjes (niet te klein). Snij de champignons in plakjes en snipper het uitje heel fijn. Zet de wok op het vuur en doe er een heel klein beetje olie in en laat heet worden.Bak heel snel de ham en de rollade en doe de champignons erbij. Laat deze 2 tot 3 min meebakken en doe de annanasstukjes erbij. Nu kan je het even flamberen met cognac, maar het hoeft niet. Dan het sausje van de ketchup erovergieten en even flink doorwarmen. Snij de broodjes open en beleg ze op iedere kant rijkelijk met het warme mengsel. Doe er een schep piccalily, fritessaus en de uitjes bovenop en eet smakelijk.

Deel dit recept:

Recept van

Heeft in de loop der jaren door het koken voor haar zoons een mooie collectie aan lekkere recepten opgebouwd. Sommige van Jolanda's recepten worden al jarenlang door de hele familie gekookt!

25 reacties

 • René van Laere zegt:

  Vraagje,

  Is dit niet het recept van Rob’s eethuis in Noordwijk waar ik vroeger altijd een broodje vlam nam na een stevig avondje stappen.

  Gr. René

 • Hey,

  Wat geweldig dat jij het herkent!
  Ik heb dit broodje ook inderdaad daar vaak gegeten, en het toen thuis geprobeerd na te maken.Met als gevolg dit resultaat, wat nog steeds regelmatig op het bord komt. Alleen komt er van stappen niet meer zoveel terecht.
  Groetjes Jolanda.

 • dit gingen we altijd eten bij rob in noordwijk na een avond stappen alleen moet volgens mij de piccailly ook meegenomen worden tijdens het meebakken wand bij rob zat het allemaal in een grote pan en dit schepte ze dan op een wit broodje
  jammer het was toch in de verre omtrek een bekend broodje

  • Die eigenaar heette Leen Houwaard!!Ook vaak gegetenBij Leen!!kwam geen drank aan te pas!!Wel pekelvlees ,Fricandeau ,Lever,Ananas Champions ketjap Chilisaus Piccalily en MayoHeerlijk

 • Hey Wim,

  Ik heb het nog nooit geprobeerd om de piccalily mee te bakken,maar misschien is dit ook lekker.
  Wel grappig deze reacties op het broodje vlam.
  Goeie ouwe tijd toch!!

  Groetjes Jolanda.

 • Kees Heemskerk zegt:

  Was de naam geen leen,s eethuis

 • Hoi Kees,
  Vroeger had je inderdaad in Leiden Leens eethuis, daar komt ook het oorspronkelijke broodje vlam vandaan.
  Later heb ik het in Noordwijk leren kennen bij Robs eethuis.
  Groetjes Jolanda.

 • Leo van Dam zegt:

  Jolanda
  Ik zal iets proberen te verduidelijken. Leen Houwer is ooit jaren geleden in Noodwijk Leen’s eethuis begonnen. Daar at ik nadat je eerst de trap beklommen had mijn eerte broodjes vlam al Beroemd waren niet alleen zijn broodjes maar ook zijn loempia vlam had gretig aftrek. Toen Rob Caspers nog een jong ventje was trad hij in dienst bij Leen. Rob heeft jaren later het eethuis van Leen overgenomen Hij was toen direct de gelukkige eigenaar van de echte recepten van Leen. Vrij snel veranderde de naam in Rob’s eethuis. Hij heeft het een aantal jaren voortgezet en is toen gestopt met het eethuis. Rob heeft zich helemaal in het ijs gestord en is op die zelfde plek een ijssalon begonnen. Op dit moment is de zaak verpacht en nog steeds een ijssalon. Rob staat op de Noordwijkse Boulevard, recht tegenover zijn oude pand ijs te verkopen. De echte recepten zijn nog steeds in zijn bezit en hij is niet van plan ze met wie dan ook te delen.Trouwens het is een top recept en ja de piccailly werd warm meegenomen. Dat gebeurt trouwens ook bij het broodje Wupin :))
  Groet Leo

 • Jolanda Hoek zegt:

  Hallo Leo,
  Ten eerste bedankt voor je reactie! En ik heb het nog een keer nagevraagd bij mijn oudste zuster maar die ging in Leiden bij Leens snackbar op de beesten markt heel vroeger een broodje vlam eten. Kan het zijn dat hij daar een soort van filiaal gehad heeft?
  Ik heb nog wel een vraagje waar stond dan in Noordwijk het oorspronkelijke Leens eethuis (die waar je dat trapje op ging)
  Ben dan van oorsprong wel een Noortukker maar weet van jaren geleden ook niet alles.
  Groetjes, Jolanda Hoek.

  • Jolanda
   Sorry dat ik zo laat reageer.
   Het pand van Leen staat er nog Het is het pand direct naast de Groco. Staande in het “Gat van Palace” kijk je er tegen aan.
   Het is de ijssalon van Likky naast het pand is een steegje. Vroeger zat daar in dat steegje cafe “De Wurft” Nog nog langer geleden een postkantoortje en een kachel winkel van “Jan van Kan”

   Leen had twee filialen Inderdaad was 1 daarvan de snackbar in Leiden.

 • gauke groen zegt:

  Seinpost Porque Leidse Studenten /Minerva/porque.
  Broodje Vlam In De Pan,super,gezocht en gevonden !!!
  Weet iemand het Nasi Rames van Tante Pim,jachthaven Jonkman Sassenheim ?
  Tnks.
  Ik stuur alle vrinden van m’n ouders, PORQUE / Seinpost dit goede nieuws

 • De uitvinding van de Noordwijkse vlam in de pan is inderdaad van de enige echte top Kok ,,leen,, en met een Royal achtergrond. Deze uitvinding uit rond de begin jaren 70 en hierover wordt er nog veel over gepraat en natuurlijk gemist.
  Jammer dat dit recept zo’n geheim blijft.
  Leve Leen’s eethuisje in Noordwijk.

 • Johannes Herrlich zegt:

  Sorry, I cannot understand everything what is written in dutch language. But I remember leens eethuis very well and therefor my comment is as follows:

  My friends and myself spent our summer vacation in Noordwijk in 1967 and we frequently visited leens eethuis – before or after beeing in “boule seven” disco. The food was delicious and the prices were reasonable. I was a young man in the age of 18 years – long time ago -.
  The most famous dish was called “vlam en de pan” and we enjoyed it nearly every day.
  The preparation was very similar to that was is discribed above. It is wonderful to remember.

 • Rob Caspers zegt:

  Ik lees hier allerlei ‘feiten’ die eerst beter bij mij hadden kunnen worden gecheckt.
  Het recept is niet geheim (meer), maar wel anders dan hierboven beschreven. Wie het ECHT wil weten moet mij maar eens mailen:
  rob_caspers@hotmail.com
  en kan ik ook aanraden: ‘NoordwijkBlog’ en dan intoetsen ‘ Leen’ .
  Hartelijke groeten, Rob Caspers, sinds 1978 eigenaar van Rob’s Eethuis – later Rob’s IJshuis.

 • Petra Klasener-Zonneveld zegt:

  wat leuk, ik ging altijd dansen in club 71 met mijn toenmalige vriendin Lidy Verweij
  en daarna altijd een broodje vlam in de pan eten.
  Club 71 bestaat volgens mij niet meer.
  Ben al jaren uit Noordwijk weg.

 • Berend Tooms zegt:

  Een heel creatief recept en wellicht is het ook heel lekker, maar het is zeker geen broodje “vlam in de pan”. Niet de oorspronkelijke, zoals door meneer Houwer (Leen mocht toen zeker niet!) geïntroduceerd, maar ook niet de gewijzigde vorm van latere datum toen de broodjeszaak in andere handen (van Hese en Rob Caspers) terecht kwam.
  Als je gedurende zo’n 5 jaar, ooit begonnen bij de heer Houwer, o.a. broodjes vlam heb staan maken op het Palaceplein kun je daar wel iets over zeggen. Ik heb me wel eens afgevraagd waarom er nu geen “vlam” meer verkocht wordt. Geen behoefte?
  Niet zo lang geleden werd ik tijdens een gastles op een ROC geconfronteerd met de “kapsalon”. Wist ik veel? Er werd op enig moment ook Vlam met frites verkocht (In de tijd met Houwer was frites -en veel snacks- in zijn winkel verboden). Ik denk dat dit een maaltijd kan zijn met veel meer smaak en wellicht ook gezonder? Al was het alleen maar door een half schijfje ananas 😉
  Leuk om te zien dat het broodje “Vlam in de pan” op de één of andere manier nog in het collectief geheugen zit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.