Gebakken kimchi rijst
Ik heb veel gehoord over de Koreaanse keuken, maar nog weinig ervan zelf gemaakt. Een van de meest kenmerkende gerechten die ze eten is toch wel kimchi. Vandaar ook dat ik daarmee als allereerste was begonnen. Dit beviel zo goed, dat we nu een variant uit de winkel haalde en er meer mee wilde doen.
Vandaag staat bokkeumbap ofwel, kimchi fried rice, ofwel gebakken kimchi rijst genaamd op het menu. Het is een ideaal gerecht om je oude rijst mee op te maken, het smaakt er zelfs beter door als met verse!
Ook is het leuk dat je dit maal binnen een kwartiertje op tafel kan krijgen met één pan. Naja twee als je die voor de eieren erbij optelt. Het is gemakkelijk te maken en door de gefermenteerde groenten ook nog eens erg gezond!
Dat het mag smaken en er nog vele Koreaanse gerechten op tafel mogen komen.
Recept: Gebakken kimchi rijst
Ingrediënten
- 250 gr kimchi
- beetje kimchivocht
- 500 gr gekookte rijst
- ui
- teentje knoflook
- tl gochujang
- el sesamolie
- el sojasaus
- 3 bosuitjes
- sesamzaadjes
- 2 eieren
Bereidingswijze
Zet je wok op het vuur met een flinke scheut olie. Voeg een gesnipperd uitje toe en fijngesneden knoflook toe. Laat zacht worden op middelhoog vuur. Voeg de fijngesneden kimchi en gochujang toe. Als je niet van pittig houdt kan je deze ook achterwege laten.
Voeg na een paar minuten de rijst toe en wok het geheel nog 5 minuten op hoog vuur. Voeg de sesamolie, sojasaus en grofgesneden bosui (houd wat achterwege ter garnering) toe.
Bak in een andere koekenpan in de tussentijd de eieren zacht op.
Serveer de rijst met het ei, sesamzaadjes en de in ringetjes gesneden bosui.