Gefermenteerde chilisaus

Geschreven op: 21 juli, 2019 door
Gefermenteerde Hot Sauce

Zelf gefermenteerde chilisaus maken? Met deze simpele manier van fermenteren wordt de smaak van je chilisaus veel complexer en het is nog goed voor je gezondheid ook! Het enige wat je nodig hebt is een beetje extra geduld en een blender.

Je kan deze chilisaus maken met elke soort chili maken, of zelfs een variatie van verschillende pepers. Ik gebruik zelf vaak een mix van Spaanse pepers met een paar pittige pepers zoals de madame-jeanettes. Als je nou niet zo van de pit bent, kan je ook gelijksoortige gekleurde paprika’s toevoegen om het iets milder te maken. Over kleur gesproken… Om te zorgen dat je een mooie felle kleur saus krijgt is het goed om je aan een kleurenschema te houden. Als je namelijke rood en groen pepers bij elkaar doet krijg je een bruine saus, wat iets minder gaaf is.

Recept: Gefermenteerde chilisaus

Ingrediënten

Pekelwater

  • 500 ml water
  • 12.5 gram zeezout
  • Heb je meer pekelwater nodig? Gebruik dan een ratio van 2.5% zout

Groenten

  • 250 gram chili pepers
  • 1 wortel (afgewassen, niet geschild)
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 2 cm verse gember

Na de fermentatie:

  • 50 ml appelcider azijn
  • suiker naar smaak

Bereidingswijze

Verwarm het water en roer het zout erdoorheen totdat dit is opgelost. Laat vervolgens weer afkoelen tot kamertemperatuur.

Was ondertussen de chilipepers en snijdt in grove stukken. De zaadjes kan je eruit laten als je de chilisaus iets minder pittig wilt. Snijdt de wortel en ui in grove stukken. Maak de gember schoon en snijdt in dunne reepjes. Pel de knoflook.

Gefermenteerde Hot Sauce

Leg alle ingrediënten in laagjes in een schone pot. Schenk het zout over de chili”s en zorg dat deze onder het pekelwater staan. Als je meer nodig hebt, kan je altijd nog wat extra water bijmaken. Om te zorgen dat de groenten volledig onder het pekelwater staat kan je verzwaringsstenen gebruiken of plastic zakjes gevuld met water. Bedek met een kaasdoek of pot met deksel.

Plaats vervolgens in een donkere plek voor ongeveer 7 dagen of totdat het pekelwater troebel wordt. Je kan altijd langer fermenteren voor een intensere smaak! Als je gebruik maakt van een dichte pot, zorg er dan voor dat je af en toe de deksel opendraait. Zo kan het gas van het fermenteren ontsnappen en ontploft je pot niet.

Na de fermentatie:

Giet de pepers af en bewaar het pekelwater. Het pekelwater is heerlijk in dressings, sauzen, soepen en nog veel meer! Doe de groenten in de blender en voeg 50-100 ml pekelwater toe en de appelcider azijn toe. Blend tot een glad mengsel. Voeg naar smaak suiker toe en/of meer pekelwater voor de gewenste dikte.

Doe het mengsel in een fles en bewaar in de koelkast. Hoe langer je deze laat staan, hoe meer de smaken zich nog ontwikkelen. De saus blijft zeker 3-6 maanden goed in de koelkast, maar is waarschijnlijk veel eerder op.

Gefermenteerde Hot Sauce

Samenvatting:
recipe image
Recept naam:
Gefermenteerde chilisaus
Auteur
Gepubliceerd op:
Voorbereidingstijd:
Kooktijd:
Totaal:
Waardering:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)
Deel dit recept:

Recept van

Houdt van eten, fotograferen, programmeren & ontwerpen. Op deze site komen zijn hobby's naadloos samen met als uiting heerlijke en begrijpbare recepten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.