Mosterd zelf maken

Mosterd zelf maken is helemaal niet moeilijk. Het enige dat je nodig hebt is een beetje geduld. De mosterdzaadjes moeten namelijk eerst in azijn weken. Het beste is om hier een smaakvolle azijn voor te gebruiken zoals witte wijnazijn of appelazijn. Verder is dit recept redelijk basis, maar probeer er vooral uit wat je leuk vind. Vervang de wijn door bijvoorbeeld bier en je krijgt weer een hele andere smaak!
Ik vind het zelf lekker om er een beetje vocht van een oude fermentatie bij te doen. Op die manier komt het fermentatieproces weer op gang en wordt de smaak nog complexer. Totaal niet nodig, wel leuk.
Recept: Mosterd
Ingrediƫnten:
- 100 gram mosterdzaad (mengsel van gele en zwarte)
- 1/2 tl kurkuma
- 1/2 tl zout
- El honing
- 1/3 cup azijn (Witte wijnazijn of appelazijn)
- 1/3 cup wijn (of water)
- 2 el zuurkoolsap (optioneel)
Bereidingswijze:
Maak een mix van de mosterdzaden. De gele zijn iets zachter, en de zwarte wat scherper. Doe vervolgens alle ingrediƫnten in een schaal en roer door. Dek af en laat een dag of twee op het aanrecht staan.
Doe het mengsel in een blender en maal tot je gewenste consistentie. Als het te dik is kan je een paar eetlepels water toevoegen.
Bewaar minimaal 2 weken in de koelkast voordat je het gaat eten. Dan wordt de smaak een stuk milder en gebalanceerd. De mosterd kan doordat er zoveel azijn in zit lang bewaard worden.






