Homemade ketchup

Ketchup! Wie kent het niet? De lekkerste ketchup maak je toch echt zelf. Het is veel minder zoet als die uit de winkel, smaakt meer naar tomaten en specerijen en is en stuk gezonder. Nog nooit eerder ketchup gemaakt? Schrik niet! Het is wel even werk, maar helemaal niet moeilijk.
Recept: Homemade ketchup
Ingrediƫnten:
- rode ui
- knoflook
- chilipeper
- 6 grote tomaten
- blikje tomaten
- el fijngemalen koriander
- el fijngemalen peper
- 100 gram bruine basterdsuiker
- 50 ml rode wijnazijn
- grote hand basilicum
Bereidingswijze:
Snipper de ui, pers de knoflook en snijdt de chili fijn.
Zet een pan met dikke bodem op het gas en fruit de gesnipperde ui in 5 minuten gaar. Voeg vervolgens de geperste knoflook en fijngesneden chili toe en bak nog 5 minuten rustig mee.
Snijdt de tomaten in grove stukken en voeg deze samen met het blikje tomaten toe. Hierna kan de koriander, bruine basterdsuiker, rode wijnazijn en de grof gesneden basilicum en 250ml water ook worden toegevoegd. Verwarm dit goed door en zet het als het kookt op een laag pitje.
Laat vervolgens ongeveer een uur / anderhalf uur staan zonder deksel en roer af en toe door. Ondertussen is er een groot deel van het water verdampt. Blend het tot een glad mengsel. Maak op smaak met peper en zout.
De ketchup is in principe nu klaar. Ik vind het zelf het lekkerste om dit nog een keer door een zeef te doen, zodat je ketchup een mooie textuur krijgt. Er zit genoeg azijn in dat de ketchup buiten de koelkast bewaard kan worden, maar om er zeker van te zijn kan je het nog 10 minuten uitkoken op 90 graden in dichte weckpotten.







