Gerookte zalm uit de rookpan

Geschreven op: 20 november, 2008 door
Gerookte zalm

Ja; ik heb hem dan een rookpan, noem het maar een kwestie van willen hebben. Iets waar ik normaal niet zo snel last van heb maar deze keer was het helemaal raak. Ik wilde hem gewoon hebben. Voor een mens wat normaal niet zo impulsief is met aankopen was dit een erg eng idee. Ik zag hem en was verkocht en zo gebeurde het dat direct na aankomst thuis de zalm uit de vriezer werd gehaald en ’s avonds stond te roken.

Wat ik achteraf misschien beter wel had kunnen doen was het recepten boekje dat er bij zat toch maar had moeten kopen. Had ik gedacht dat op internet wel al aardige recepten stonden kwam ik bedrogen uit. Weinig boeiends gevonden (wel heel veel vragen, maar die had ik zelf ook) maar met het enige recept wat er bij zat hebben we toch geweldig gegeten. Ik zal het recept hier er bij geven waar ik het mee moest doen.

Recept: Gerookte zalm uit de rookpan

Ingrediënten

  • 225 gr grof zeezout
  • 50 gr gele of bruine suiker
  • Dille
  • Citroen schilletjes
  • gekneusde witte peperkorrels
  • 600 a 8oogr zalmfilets.

Bereidingswijze

Dit ging namelijk zo, voordat je de zalm gaat roken moet hij eerst gepekeld worden. Hiervoor meng je zeezout met de suiker, dille ,citroen schilletjes en gekneusde witte peperkorrels. Wrijf de zalmfilets goed met dit mengsel in en leg in in een schaal, afgedekt met folie, gedurende minstens 1 uur in de koelkast. Spoel de vis goed af onder stromend water en laat nog 2 uur nadrogen. Bereiding; plaats de pan op het vuur. Wanneer ze voldoende warm is, strooi de houtschilfers in de pan en zet daarop de rookkamer. Plaats daarop het stoomrooster, ingevet met olie. Leg daarop de zalm met de mooie kant naar boven. Sluit goed af. De zalm heeft minstens 20 minuten en maximaal 45 minuten nodig om gaar te worden, afhankelijk van de dikte van de filets.

Zalm in de pekel

Nu had ik natuurlijk niet zo veel zalm in huis en ook niet zoveel geduld dus ben ik maar een beetje aan het prutsen gegaan. Gewoon wat zeezout met een beetje citroenrasp (dat leek mij lekkerder dan die schillen), een klein beetje bruine suiker erbij, klein beetje dille en wat peper uit de molen…

De zalm mee ingesmeerd en een half uurtje laten trekken daarna goed afgespoeld en afgedroogd met keukenrol. Vervolgens de rookpan aangezet volgens de aanwijzigingen en de zalm er in gedaan. Et voilà na een half uurtje kon het genieten beginnen. En eerlijk is eerlijk het was absoluut erg lekker. Ook de andere dag genieten want koud vond ik het eigenlijk nog lekkerder.

Zalm roken in rookpan


Zo ben ik dus de week wel doorgekomen met mijn pan en natuurlijk is er ook kip ingegaan. Waarschijnlijk beginnersgeluk, maar ook die was erg lekker. Dat laat ik volgende keer wel horen, hoe dat is gegaan. Het blijft een kwestie van uitproberen en ik denk wel dat ik toch nog maar dat boekje ga kopen. Al was het alleen maar om het hebben!

Samenvatting:
recipe image
Recept naam:
Gerookte zalm uit de rookpan
Auteur
Gepubliceerd op:
Voorbereidingstijd:
Kooktijd:
Waardering:
41star1star1star1stargray Based on 4 Review(s)
Deel dit recept:

Recept van

Heeft in de loop der jaren door het koken voor haar zoons een mooie collectie aan lekkere recepten opgebouwd. Sommige van Jolanda's recepten worden al jarenlang door de hele familie gekookt!

27 reacties

  • Nog een tip voor je site,

    Haal een pak gemarineerde kip brokken (borstjes, vleugels, poten) Leg deze in je rookpan en laat het 30-40 minuten gaan. Gerookte kip waarbij je je vingers op eet:)

  • Jenny Musler zegt:

    Sinds een maand ben ik ook een trotse bezitter van een rookpan. Al zoekende naar recepten kwam ik o.a. terecht op http://www.stoveman.nl ,daar kan je veel vinden. Die recepten zijn bedoeld voor rookovens, maar met een kleine aanpassing volgens mij ook geschikt voor de rookpan. Succes en eet smakelijk!

  • gerard de bree zegt:

    graag zou ik willen weten waar je een rookpan kan kopen

  • Hallo Gerard,

    Ik heb de mijne in een kookwinkel in Alphen gekocht.
    Maar volgens mij kan je op de site van Demeyere (merk pan) wel verkooppunten vinden.
    Wens je succes en je krijgt er vast geen spijt van, want het is een geweldige aanwinst in de keuken.

    Groetjes Jolanda

  • Kunnen de rookpannen alleen op een vuurbron? Ik kook n.l. inductie en ben bang dat dit niet kan.

    • Fred Schuitemaker zegt:

      Ik heb een rookpan met twee brandertjes eronder die je moet vullen met spiritus of brandbare olie.
      Werkt perfect.

      • Bert Onclin zegt:

        Ik heb een stalen vis pan met rooster en heb daar mijn buikspek in geroosterd op een gewoon olie stel dat gaat perfect
        Ben nu zalm aan het voorbereiden , moet volgens mij ook lukken

  • Hey Gerry,

    Ik heb het even opgezocht en op de site van demeyere staat dat hij op alle fornuizen werkt, inclusief inductie.

    http://www.demeyere.be/default.asp?CID=2982&SLID=2

    Ik hoop dat u daar wat aan heeft,

    Groetjes,

    Jolanda

  • Waar haal ik de houtsnippers en hoe gaat het met de rook en de geur in de keuken?

    alvast bedankt voor de reactie

  • Hallo Schaas.
    De houtsnippers heb ik zelf in dezelfde winkel gekocht als de pan. Maar volgens mij kan je ze ook via internet bestellen (google houtsnippers en rookpan).Voor de geur en de rook (die ik wel lekker vind) als je tussendoor de pan niet steeds opendoet valt ook de rook reuze mee, en daarbij wel de afzuiger aanzetten.
    Succes met je eventuele aankoop!

    Groetjes Jolanda.

  • Dirk Barendregt zegt:

    Je kunt de rookmot zoals dat heet, ook goedkoop bij hengelsportwinkels kopen

  • Hallo Dik,

    Een beetje laat mijn reactie maar een hele goeie tip.
    Zal best wel wat schelen denk ik!

    Groetjes Jolanda.

  • Mijn pan komt bij een hengelsport winkel vandaan en wordt verwarmt door 2 spiritus branders, hierdoor zet je hem gemakkelijk buiten waardoor je geen rook overlast in huis hebt 😉

  • ik wil mij er ook een aanschaffen en vraag mij af of het de moeite waard is. Ik heb mij ooit een actievrey aangeschaft v d tefal en dat was een grote flop.En om dan weer een hoop geld uit te geven ? ik hoor het wel alvast bedankt gr hanneke

  • Hallo Hanneke,
    Ik heb even gegoogeld naar een actievrey want wist echt niet wat dat was en daar zie ik dus ook geen brood in! Maar dat is niet te vergelijken met een rookpan hoor. Ik vind het wel moeilijk om iemand iets aan te praten, maar ik lieg niet als ik zeg dat ik absoluut geen spijt heb van mijn rookpan en gebruik hem zeker niet wekelijks maar wel met regelmaat! En als ik hem gebruik heb ik wel geleerd om er slim mee om te gaan. Bijvoorbeeld; als ik kip ga roken dan haal ik een kilo in de aanbieding en rook dan in 1 keer een hele kilo kipfilet die ik dan afzonderlijk verpak en wat ik niet gebruik invries.
    Als je dan voor Pasta of zo iets een filetje uit de vriezer haalt, heb je en het gemak en een gerookt filet die absoluut lekker smaakt!
    Ik hoop dat ik je hiermee een beetje op weg heb geholpen en wens je succes met je beslissing!
    Groetjes Jolanda.

    • Ha Jolanda ik heb net een rookpan gekocht maar weet er niets van. En ik heb er ook geen beschrijving bij gekregen. weet jij hoe ik aan recepten en zo kan komen. En hoe ik met die pan moet omgaan.
      mvg bep

  • Bram Hofland zegt:

    De goede en zeer bekende – geheel roestvrijstalen -“Camerons” Amerikaanse rookoven heb ik aangeschaft via:

    http://www.knivesandtools.com/nl/pt/-camerons-rookoven-rvs.htm

    Een duidelijke video-demonstratie van deze rookoven met het gerecht “Warm gerookte zalm met galette” kunt u zien op:

    http://www.letscookit.tv/video/warm-gerookte-zalm-met-galette

    Een goed – engelstalig – (Amerikaans) boek over “warm roken” genaamd “Smokin'” heb ik besteld van:

    http://www.amazon.com/Smokin-Recipes-Smoking-Mozzarella-Stovetop/dp/0060548150

    Een ander ‘rookboek’ (niet door mij bekeken/gelezen) heet “Gerookte lekkernijen”.
    Gezien op:

    http://www.kookboekenzo.nl/shop/product_info.php?products_id=270

  • Hallo Bram,
    Dank je wel voor al je tips! ga er zeker wat mee doen.
    Het boek gerookte lekkernijen heb ik dus aangeschaft toen ik mijn pan kocht.
    Er staan leuke recepten en handige tips in.
    Groetjes Jolanda.

  • Hoi Bram
    Bedankt voor de tip ik ga een rookpan bestellen bij knivesandtools.
    Ze hebben een mooie sortering
    Weet ij ook of je ook paling erin kan roken of moeten die hangen?
    En dat kookboekje ga ik ook bestellen

  • Dit is mijn persoonlijke ervaring:
    Let op dat je de zalm niet te lang rookt. De tijd is afhankelijk van de temperatuur en dikte van de zalm en is dus lastig om exact op te geven, maar ik rook doorgaans niet langer dan 20 minuten.

    Zodra de zalm terugveert en stevig aanvoelt als je hem indrukt is hij klaar. Eventueel ingepakt in aluminiumfolie laten nagaren.

    Rook je hem te lang, dan veranderd de smaak en wordt de zalm te droog.

    Voor het beste resultaat een dag laten rusten voor je de zalm eet.

  • Het boekje gerookte lekkernijen is ook te koop bij Bol.com.
    Daar is ook nog het boekje “Rookoven” te koop.
    Je kan er met een acceptgiro achteraf betalen.
    Is wel zo safe.

  • 11 juli 2012, wat een leuke verhalen. hopelijk genieten jullie nog steeds van de rookdoos. of kleine rookoven zoals de verkoper die noemt. die van mij, een Camerons kocht ik 1991. het was een actie in de Bijenkorf. tijdens onze oceaan zeiltochten gebruikte ik het bijna iedere dag. voor de vers gevangen vis. vandaag mooie forelfilets gedaan. ± 12 minuten voor 400 gram. het was heerlijk. zalm marineren in zout met suiker, is mij bekend. die kan je zo ook eten. ga toch eens proberen ze daarna te roken. die gemarneerde kippenstukjes, van Cor, lijken me ook het proberen waard. kortom ik had veel eerder die grote gangkast moeten opruimen.

  • (05-10-2015) Ik heb een rookoven cadeau gegeven aan mijn vrouw, puur eigen belang natuurlijk 🙂
    Het boekje wat hierboven word genoemd heb ik zojuist besteld bij Bol.com.
    We gaan rokerige tijden tegemoet….
    De airfryer hebben wij ook (van Tefal), en daar hebben wij juist heel erg positieve ervaring mee. Staat gemiddeld 2 keer in de week aan, patatjes of kippetjes, broodje warm maken, ga zo maar door. Gebruik je hem niet verkeerd?
    Succes met je site, leuke reacties, eet vooral smakelijk!
    Mike

    • Rik Speel zegt:

      Bedankt voor je leuke berichtje! Ik hoor graag of het boekje je bevalt en wens jullie veel smakelijk plezier toe met de rookpan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.