Atjar tjampoer
Deze ingemaakte Indonesische groenten zijn lekker voor bij de nasi of bami. Ingemaakt in het zoet-zuur geeft het een frisse smaak bij Indonesische stoofgerechten en het is lang te bewaren, wat het makkelijk maakt om in de koelkast te hebben.
Recept: Zelfgemaakte Atjar Tjampoer
Ingrediënten
- 1 kilo verse groenten (Bloemkool, sperziebonen, wortels, paprika, kool, taugé)
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 2 chilli pepers
- 3 kemirie nootjes
- 2 el kurkuma
- 1 el gember
- 1 el laos
- 500ml azijn
- 2el suiker
- el santen
Materiaal
- 2 weckpotten
Bereidingswijze
Snijdt alle groenten die je wil gebruiken ik de gewenste formaten. (bedenk wel dat het in je weckpotten moet passen, dus de bloemkool misschien iets kleiner) Was de groenten goed af en zet opzij.
Steriliseer nu de weckpotten die je wilt gebruiken. Weet je niet precies hoe? Lees het volgende artikel van Jammie
Snipper een ui en fruit dit samen met de knoflook in een grote wok. Maal ondertussen in een vijzel de kemirie nootjes tot kruimels. Als deze ui glazig is doe je er de kruiden (gemalen kemirie nootjes, kurkuma, gember en laos) en een fijn gesneden chili doorheen. Voeg een klein beetje water doe.
Nu mogen de groenten erbij. Roer deze goed door totdat alles onder het kruiden mengsel zit. Voeg vervolgens de suiker, azijn en santen toe en laat onder af en toe roeren vijf minuten koken.
Pak nu je steriele weckpotten erbij en vul deze met een schone lepel met het groentemengsel. Als ze gevuld zijn, draai de dop erop en laat op zijn kop afkoelen.
Laat de atjar nog een paar dagen staan voor gebruik, zodat de smaak goed in de groenten kan trekken. Bewaar koel en donker. Ongeopend kan je het zo 1-3 maanden bewaren, mits je potten steriel waren. Geopend is het slim om het binnen een week op te eten, gebruik dus liever kleine potjes als één hele grote.