Blote billetjes in het gras

Geschreven op: 28 november, 2007 door

Vroeger werd dit veel gegeten in de winter, zoute snijbonen met witte bonen.
De bonen werden dan ingemaakt in Keulse potten. Nu weet ik eigenlijk niet of er uberhaupt nog groenteboeren zijn die zoute bonen verkopen. Gelukkig kan ik dit nog steeds eten aangezien ik mijn eigen bonen inmaak weliswaar niet in Keulse potten maar in een grote plastic emmer met goed afsluitbaar deksel. Het gaat als volgt in augustus als de aanvoer van snijbonen het grootst is koop ik 10 kilo snijbonen. Deze worden afgehaald en gewassen en gesneden (dat wil zeggen mijn man doet dit nog steeds met het ouwe handmolentje). Dan maak ik eerst pekelwater klaar en laat dit afkoelen, dat doe je door een half pak zout op te zetten met een pan kokend water. Maak de emmer goed schoon met kokend sodawater en droog hem goed af , leg er eerst een laagje snijbonen in bestrooi dit ruim met zout dan weer een laagje en vervolgens weer zout blijf dit herhalen tot de emmer bijna vol is. Als laatste word het pekelwater erover heen gegoten, sluit de emmer goed af en ontlucht hem. Zo kan het de hele winter bewaard blijven.

Begin november zijn we er aan toe om ons eerste maaltje blote billetjes in het gras te eten. Dan ga ik ik als volgt te werk, ik haal er een maaltje uit en sluit de emmer weer goed af. Ik spoel de bonen goed af en laat ze aan de kook komen, wanneer ze koken giet ik ze af en herhaal dit nog twee keer. Dan proef ik ze even of ze niet te zout zijn, anders nog een keer afkoken. Zijn ze goed dan laat ik ze nog 20 min opstaan met een klein klontje roomboter erbij. Dan giet ik ze af en laat ze goed uitlekken, vervolgens doe ik er een potje witte bonen bij en wat witte peper.Even goed doorwarmen en smullen maar.

Samenvatting:
recipe image
Recept naam:
Zoute snijbonen met witte bonen
Gepubliceerd op:
Waardering:
2.51star1star1stargraygray Based on 6 Review(s)
Deel dit recept:

Recept van

Heeft in de loop der jaren door het koken voor haar zoons een mooie collectie aan lekkere recepten opgebouwd. Sommige van Jolanda's recepten worden al jarenlang door de hele familie gekookt!

13 reacties

 • Jacky Wilton zegt:

  Lekker zoute boontjes, kreeg ik vroeger bij oma. Oma uit Giethoorn, we maakten zoute boontjes ook met een ouderwetse molen en een grote teil. Vaak met mooi weer buiten en anders op de deel.
  Ik wist alleen niet meer zo goed hoe je ze moest inmaken zo hartelijk dank voor het recept.
  Ik woon nu zelf al jaren in Engeland, misschien laat ik m’n vrienden een keer genieten van deze heerlijke blote billetjes in het gras Vriendelijke groeten en nogmaals dank Jacky Wilton.

 • marian van krieken zegt:

  ook wij hebben zoute bonen in gemaakt.
  maar nu we weer even de bonen controleerden zat er viese witte drap op en een heel klein beetje blauwe schimmel.
  Komt dit nog goed of is de emmer verloren?
  Met vriendelijke groet,
  Marian

 • Hallo Marian,
  Ik kan niet zeggen van hieruit of je emmer verloren is maar het klinkt niet echt goed maar
  heb je de bonen dit jaar ingemaakt? en de emmer goed met hete soda schoongemaakt? Zout blijft als een witte laag altijd op mijn bonen liggen maar schimmel vertrouw ik niet je zou kunnnen proberen om de bovenste laag eraf te scheppen en dan even kijken. Maar je moet wel zeker zijn dat het nog goed is voordat je het gaat eten hoor!
  Moeilijk om vanaf hier advies te geven maar hoop toch dat je wat mee kan.
  Groetjes Jolanda.

 • het beste maak je zoute bonen in zoals ik heb geleerd van m,n schoonmoeder,die deed het wel in een keulse pot,ik in een plastic emmer met deksel,je maakt de emmer goed schoon met kokend heet water en soda,je wast je handen ook met soda,en dan snijd je de bonen met eventueel een keukenmachine,alles even goed gekookt in de soda,dan doe je een laag bonen in de emmer, veel zout erop en zo elke keer weer,je drukt met je vuisten de bonen zo stijf aan zodat je pekel krijgt,is je emmer vol ,moeten je bonen onder de pekel staan,dan leg je er een bord op die de bonen onder het pekel houd ,met daarboven op, ja het is echt waar ,een kei die ook uitgekookt is in een pan met sodawater,die kei drukt dan dat bord naar beneden zodat je bonen onder het pekelwater blijven staan,als je snijbonen wil eten ,moet je ze een nachtje in water zetten om het zout er uit te laten trekken

 • Hallo Hillie,

  In principe doe je het hetzelfde behalve dat jij geen pekelwater gebruikt en er een steen op legt.
  Maar het is voor mij vanzelfsprekend dat je de hygiene goed in acht neemt.
  Dus of je handen heel goed wassen (en afdrogen met een schone doek)dat kan inderdaad ook met soda of met unicura als je ze maar goed schoon maakt!!
  Ook tussen door als je de bonen gaat gebruiken,
  zorg dat je schoon werkt.
  Geniet in ieder geval ook dit jaar weer van je boontje en bedankt voor je reactie.

  Groetjes Jolanda.

 • Beste mensen,hebben we het hier alleen over snijbonen,of kan ik zo doen met spercibonen.M.v.g Peter

 • Hallo Peter,
  Sorry voor mijn late reactie (Vakantie!) dit gerecht hoort dus echt met snijbonen.
  Alhoewel er vroeger bij ons thuis ook wel sperciebonen in het zout werden gezet.
  Maar die werden dan ook zonder witte bonen gegeten!
  E Groetjes Jolanda
  !

 • Wij maken snijbonen in wekflessen. We maken op 10 Kg. snijbonen,2 grote pannen met pekelwater. Per pan doen we er 750 gr, zout in. Als het pekelwater afgekoeld is doet men er een heel ei , die ongekookt is en als het ei gaat drijven is het pekelwater goed en zo niet nog een beetje zout toevoegen.
  Snijbonen in de flessen maken en goed aandrukken en dan het pekelwater tot boven in de fles gieten.
  Na 14 daqen kunnen ze dan worden gegeten.

 • Ha Riekie,

  Dit kon ik nog niet, maar bewaar je ze dan ook de hele winter? en doe je dan ook nog zout tussen de bonen?
  Groetjes Jolanda.

 • Hallo Jolanda

  Die flessen kun je de het hele jaar bewaren.
  Geen zout meer toevoegen.
  Je kan ook lege augurkenpotten gebruiken.
  Als ze gevuld zijn met snijbonen en pekelwater de fles afsluiten met schroefdeksel.
  De flessen een dag op de kop zetten, daarmee ze vacuum trekken.
  Mvg Riekie

 • ik had nog nooit van blote billen in het gras gehoord.maar nu weet ik het.ik ga straks dus lekker smullen.wilma

 • Ik ben dol op zoute snijbonen. Ik heb net 1kg in 1kg zout in een keulse pot gedaan (laagje m laagje) , maar ik heb geen kelder of tuintje meer dus ik probeer het in de badkamer goed te houden. Ze staan in ieder geval op de koude vloer. Ik hoop eind oktober van mijn boontjes te kunnen smullen. Carla.

 • Heerlijk zoute bonen met witte bonen!! Ik koop ze bij de supermarkt (Jumbo). De witte bonen erbij en dan met aardappels doorroeren!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.