Funky frietjes (Gefermenteerde aardappels)

Geschreven op: 19 januari, 2020 door
Funky frietjes fermentatie

Funky frietjes? Ja! Als je je aardappels eerst ongeveer een week laat fermenteren krijgen ze een heerlijke zurige, funky bijsmaak. Wie had dat gedacht, maar dit is echt heel lekker. De aardappel is van binnen ook nog eens goed op smaak door het pekelwater. Al me al een goed geslaagd experiment.

Ik heb dit recept meerdere keren gemaakt en ik merk dat het soms wat langer duurt eer de aardappels op ‘gang zijn’ en goed starten met fermenteren. Ik ben er achtergekomen dat als je er een beetje vocht van een eerdere eerdere fermentatie (Zoals het vocht van je zuurkool) het net even die kickstart krijgt om het de goede richting op de helpen.

Gefermenteerde aardappels (Funky frietjes)

Recept: Gefermenteerde aardappels

Ingrediƫnten

  • aardappels
  • 3% zout

Bereidingswijze

Ontpit de aardappels en verwijder eventuele vieze plekken. Spoel daarna snel af onder koud water. De aardappels dienen niet geschild te worden, hier zitten namelijk de goede bacteriƫn op die we nodig hebben voor de fermentatie.

Reinig je (fermentatie)pot waar je het in wil doen eerst goed. Heb je geen speciale fermentatiepot? Geen probleem. Je kan het ook in een afsluitbare weckpot doen. Als je deze gebruikt moet je wel eens per dag de pot even laten ‘boeren’. Hoe schoner je werkt, hoe groter de kans op succes aan het eind van de rit.

Maak nu je zoutmengsel van 3% zout klaar. Voor rond de 500 gram aardappels gebruik ik zo ongeveer 500 ml water. Los het zout goed op in het water.

Doe je aardappels in de schoongemaakte pot en giet het water eroverheen. Zorg dat alles goed onder staat en er ongeveer 2 cm ruimte tussen het water en de kop van de pot is. Zet weg op een plek buiten direct zonlicht. Controleer eens per dag en laat zonodig ‘boeren’.

Na 5 tot 7 dagen zijn je frietjes klaar. Je kan zien dat de aardappels klaar zijn als het water troebel is geworden, je belletjes ziet ontstaan en er een funky geur van afkomt. Vertrouw je ogen en je neus hierin. Ruikt het verrot of zit er schimmel op? Neem dan geen risico en probeer het een ander keer opnieuw.

Afbakken

Giet de aardappels en dep droog in een schone theedoek. Je kan ze nu als gewone frietjes afbakken, maar ze kunnen ook in de oven. Spreid ze uit over je bakplaat en giet er 2 el olie overheen. Bak in een voorverwarmde oven van 200 graden in 30 minuten de aardappels af tot ze gaar en goudbruin zijn.

Tip: Als je nog een blad van je kool over hebt kan je dit gebruiken om de aardappels mee onder te duwen. Niet alleen staat alles dan onder water, het helpt ook met het kickstarten van je fermentatie.

Samenvatting:
recipe image
Recept naam:
Funky frietjes (Gefermenteerde aardappels)
Auteur
Gepubliceerd op:
Voorbereidingstijd:
Kooktijd:
Totaal:
Waardering:
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)
Deel dit recept:

Recept van

Houdt van eten, fotograferen, programmeren & ontwerpen. Op deze site komen zijn hobby's naadloos samen met als uiting heerlijke en begrijpbare recepten!

2 reacties

  • Hans Cornelissens zegt:

    Beste Rik,
    Als ik de gefermenteerde aardappels op de traditionele wijze wil bereiden (via de frituurpan) geldt dan ook nog steeds de wijze van eerst voorbakken ong. 5 minuten op 150 graden en na afkoeling ong. 3 minuten op 180 graden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.