Homemade zuurkool

Geschreven op: 30 december, 2018 door
Zelf zuurkool maken

Zelf zuurkool maken heeft een boel voordelen. Het is hartstikke gezond, je kan precies bepalen hoe zuur de zuurkool moet worden en welke smaken je erbij wil hebben. Totdat ik zelf zuurkool maakte, vond ik het eigenlijk niet heel lekker. Tegenwoordig kan ik er hele potten van op. Bijvoorbeeld als bijgerecht naast een maaltijd, in salades of gewoon op een boterham met kaas. Ik zou maar een grote pot maken, want je komt er snel achter dat je het bijna overal op kan doen.

Dit recept moet je vooral zien als een basis voor het inmaken van kool. Traditioneel gaat er peper en bijvoorbeeld jeneverbes in. Zelf ben ik er juist fan van om er wortel en chili bij te doen. Ook laat ik de zuurkool een stuk minder lang fermenteren, waardoor hij minder zuur is. Probeer tijdens het proces af en toe een hapje en kijk wanneer jij de zuurkool het lekkerste vind. Als je hem lekker vind, kan het de koelkast in en stopt het fermentatieproces.

Zuurkool-ingemaakt-close-up

Recept: Homemade zuurkool

Ingrediënten

  • Witte kool
  • 20 gram koosjer zout per kilo
  • Wortel
  • Chilipeper (Bijv. een habanero)

Bereidingswijze

Haal de buitenste bladeren van de kool. Snijdt in vieren, verwijder de harde kern en maak kleine slierten. Dit kan je snijden of met een mandoline doen. Schil de wortel en rasp deze fijn. Snijdt de chilipeper in reepjes.

Doe alle groenten in een grote schaal en gebruik per kilo kool die je in wil maken 15 gram zout. Strooi het zout over de groenten en masseer dit goed door elkaar. Hierdoor komt het vocht vrij en creëer je natuurlijk pekelwater. Blijf masseren tot je een structuur heb waar je blij mee bent. Dit wordt namelijk ook de structuur die je zuurkool straks zal hebben.

Maak de pot die je wil gaan gebruiken eerst goed schoon. Doe vervolgens de kool en al het vocht in de pot en duw dit goed aan. Het is belangrijk dat de kool goed onder het vocht staat. Als dit niet het geval is kan het namelijk gaan schimmelen. Mocht je niet genoeg vocht hebben, kan je een beetje water toevoegen. Een tip is om een plastic zakje met water te vullen en dit erboven op te leggen, zodat de kool niet in contact komt met de lucht.

Zet de pot weg op een donkere plek. Nu is het een kwestie van wachten. Dit kan zijn van 5 dagen tot 5 weken. Hoe langer je wacht hoe zuurder de kool zal worden. Ik vind hem rond de 2 weken vaak het lekkerste. Dan is hij lekker zuur, maar niet te intens.

Vergeet niet als je de deksel op de pot doet deze elke dag even open te maken. Door het fermentatieproces ontstaan er namelijk gasbelletjes. Als je dit niet doet, kan de pot ontploffen. En dat is zonde van de kool 😉

Zuurkool-ingemaakt-close-up

Samenvatting:
recipe image
Recept naam:
Homemade zuurkool
Auteur
Gepubliceerd op:
Voorbereidingstijd:
Kooktijd:
Totaal:
Waardering:
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)
Deel dit recept:

Recept van

Houdt van eten, fotograferen, programmeren & ontwerpen. Op deze site komen zijn hobby's naadloos samen met als uiting heerlijke en begrijpbare recepten!

1 reactie

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.