Ingemaakte zoetzure worteltjes

Geschreven op: 26 april, 2017 door

Inmaken is eigenlijk een bereidingswijze die vroeger gebruikt werd om etenswaren langer houdbaar te houden. Tegenwoordig zijn de meeste groenten bijna het hele jaar door beschikbaar en is wordt het niet meer zo vaak toegepast. Men vergeet echter dat de smaak die toegevoegd wordt door het inmaken gewoon erg lekker is! Je kan zeer veel groenten en fruit soorten inmaken.

In dit recept pakken we de wortel erbij. Door de zoetzure smaak combineert het erg goed met kaas of bijvoorbeeld als knapperig frisje in salades.

Recept: Ingemaakte wortels in zoetzuur

Ingrediënten

  • 500 – 750 gram wortels
  • 350 ml water
  • 5 el suiker
  • 500 ml azijn
  • el zout
  • peperkorrels
  • mosterdzaad
  • handje tijm
  • Twee laurier blaadjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 chilipeper

Bereidingswijze

Voor het inmaken van de worteltjes is het noodzakelijk om je weckpotten goed te steriliseren. Hoe je dat het beste doet kan je lezen op de website van Jammie.

Maak de wortels schoon en rasp ze vervolgens ze in kleine reepjes. Ik houd van lange dunne geraspte reepjes, maar eigenlijk maakt de vorm waarin je het snijdt of raspt niet uit.

Zet vervolgens een steelpan op het vuur. Doe hier het water, azijn, suiker en het zout in. Warm dit op tot het bijna kookt. Voeg de kruiden toe. Nadat je de knoflook gekneusd heb met de platte kant van je mes mag deze ook in de pan. De chilipeper kan er heel in of in stukjes. Zelf vind ik in stukjes lekker, zodat je af en toe ook een beetje pit bij een hapje wortels hebt!

Voeg hierna de wortel toe aan de pan en haal de pan van het vuur. Doe met een schone lepel de worteltjes in je weckpot. Als deze erin zitten kan je het warme zure sap toevoegen. Zorg ervoor dat de worteltjes onder het sap staan.

Nu de potten goed gevuld zijn mag de deksel erop en kan je ze op zijn kop zetten om af te koelen. Laat de pot nu rustig af koelen. Yay! De ingemaakte worteltjes zijn klaar.

Het beste kan je ze in de koelkast of op een donkere plek bewaren. De smaak is na een week al erg lekker en ik snap ook dat je niet langer kan en wil wachten. Tast lekker toe!

Samenvatting:
recipe image
Recept naam:
Ingemaakte zoetzure worteltjes
Auteur
Gepubliceerd op:
Voorbereidingstijd:
Kooktijd:
Totaal:
Deel dit recept:

Recept van

Houdt van eten, fotograferen, programmeren & ontwerpen. Op deze site komen zijn hobby's naadloos samen met als uiting heerlijke en begrijpbare recepten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *