Komkommers in zoetzuur
Inmaken is mijn nieuwe hobby. Sinds ik van mijn vriendin weckpotten heb gehad ben ik serieus aan de slag gegaan met het inleggen van verschillende groenten. En pas sinds kort heb ik het geheim ontdekt van hoe je echt lekker ingelegde komkommers maakt: Zout! Als je ook aan de slag wil kan ik je aanraden om dit recept te volgen.
Recept: Ingelegde komkommers
Ingrediënten
- 2 komkommers
- 1 ui
- 1 wortel
- 2 chilipepers
- 2 tenen knoflook in plakjes
- halve kop zeezout
- 2 koppen azijn
- 1/2 kop water
- 1 eetlepel mosterdzaad
- 1 theelepel peperkorrels
- 1 theelepel kurkuma
Bereidingswijze
Snij de komkommers in plakken, de ui in ringen en de wortel in dunne strookjes en gooi ze bij elkaar in een bak. Giet de kop zout erover heen en hussel alles goed door elkaar zodat ze bedekt zijn met zout. Laat dit zo’n drie tot vier uur intrekken en blijf husselen als je daar zin in hebt. Als het goed is ligt er aan het eind van deze sessie een goede hoeveelheid vocht onderin de bak.
Giet alles in een vergiet en spoel ze echt heel erg goed schoon. Ik doe hier meestal wel een paar minuten over. Ze mogen nog wel zout smaken, maar niet vies zout. Als je begrijpt wat ik bedoel.
Gooi vervolgens alle andere ingredienten bij elkaar in een pan, roer het geheel goed en warm dit op tot het kookt. Als het kookt voeg je de uitgelekte komkommerschijven erbij en warm je het geheel weer op tot het net niet kookt. Dus als het bijna begint te bubbelen zet je het vuur uit en laat je de komkommers afkoelen.
Desinfecteer ondertussen een weckpot of twee (afhankelijk van de grote van je weckpotten). Ik doe dit meestal door ze goed te wassen en daarna in de gootsteen te zetten en te overgieten met kokend water. Heb ik zelf nooit problemen mee gehad, maar je kan ze ook in de overn steriel maken of in een pan met kokend water. Waar je je fijn bij voelt.
Giet de afgekoelde komkommers in de weckpot en zet deze twee dagen (op zijn minst) opzij in de koelkast zodat de smaken goed in kunnen trekken. Eet smakelijk!
1 reactie
Lekker! 😍