Mexicaanse bonenpuree (Refried beans)

De Mexicaanse bonenpuree uit de winkel is best lekker, maar als je deze refried beans hebt geproefd wil je niet meer terug. Ik zal eerlijk zijn. Het is even werk (vooral wachten), maar het is het zeker waard. Ideaal om in kleine porties in te vriezen. Maak daarom ook gewoon lekker veel, dan doe je het werk maar één keer.
Deze Mexicaanse bonenpuree is niet een gerecht waar je zomaar een hele bak van op eet, maar het maakt alles waar je het mee serveert zoveel lekkerder. Het is heerlijk bij nacho’s op een wrap of bij de rijst.
Recept: Mexicaanse bonenpuree (Refried beans)
Ingrediënten
- 500 gram pinto bonen (nachtje geweekt)
- 2 laurier blaadjes
- 2 teentjes knoflook
- grote ui
- 100 gram reuzel (of olie)
- 4 teentjes knoflook
- gedroogde gerookte chili
- el komijnpoeder
- zout
Bereidingswijze
Was de bonen en week ze een nacht in een ruime hoeveelheid water. Giet het vocht af en doe de bonen in een grote pan met schoon water en vul tot ze ongeveer 10 cm onder staan.
Plet de knoflooktenen en doe deze samen de laurierblaadjes bij de bonen. Breng het water aan de kook en kook de bonen in 1- 2 uur gaar op een zacht vuurtje. Je hoeft nog geen zout toe te voegen, dan worden de bonen namelijk niet goed gaar.
Week ondertussen ook de gedroogde gerookte chili in water.
Giet na 2 uur koken de bonen af en bewaar het kookvocht. Haal de knoflook en laurier eruit en gooi weg.
Verhit in een pan met dikke bodem de reuzel. Snipper de ui fijn en bak deze tot hij glazig is. Voeg daarna de knoflook, kruiden en de fijngesneden chili toe. Bak dit nog enkele minuten door.
Voeg vervolgens beetje bij beetje de bonen toe en maak deze kapot met de achterkant van een pollepel. Herhaal dit totdat alle bonen verwerkt zijn en de gewenste consistentie bereikt is. Voeg ook elke keer wat van het bewaarde kookvocht toe. Ik vind het zelf lekker om een redelijk gladde puree te maken, maar waar wel nog wat stukjes in zitten.
Proef en breng de puree op smaak met peper en zout. Let op: er gaat een redelijke hoeveel zout in, dus wees niet bang om het goed op smaak te brengen.





