Mexicaanse bonenpuree (Refried beans)

Geschreven op: 25 april, 2020 door
Mexicaanse bonenpuree (Refried beans)

De Mexicaanse bonenpuree uit de winkel is best lekker, maar als je deze refried beans hebt geproefd wil je niet meer terug. Ik zal eerlijk zijn. Het is even werk (vooral wachten), maar het is het zeker waard. Ideaal om in kleine porties in te vriezen. Maak daarom ook gewoon lekker veel, dan doe je het werk maar Ć©Ć©n keer.

Deze Mexicaanse bonenpuree is niet een gerecht waar je zomaar een hele bak van op eet, maar het maakt alles waar je het mee serveert zoveel lekkerder. Het is heerlijk bij nacho’s op een wrap of bij de rijst.

Recept: Mexicaanse bonenpuree (Refried beans)

Ingrediƫnten

  • 500 gram pinto bonen (nachtje geweekt)
  • 2 laurier blaadjes
  • 2 teentjes knoflook
  • grote ui
  • 100 gram reuzel (of olie)
  • 4 teentjes knoflook
  • gedroogde gerookte chili
  • el komijnpoeder
  • zout

Bereidingswijze

Was de bonen en week ze een nacht in een ruime hoeveelheid water. Giet het vocht af en doe de bonen in een grote pan met schoon water en vul tot ze ongeveer 10 cm onder staan.

Plet de knoflooktenen en doe deze samen de laurierblaadjes bij de bonen. Breng het water aan de kook en kook de bonen in 1- 2 uur gaar op een zacht vuurtje. Je hoeft nog geen zout toe te voegen, dan worden de bonen namelijk niet goed gaar.

Week ondertussen ook de gedroogde gerookte chili in water.

Giet na 2 uur koken de bonen af en bewaar het kookvocht. Haal de knoflook en laurier eruit en gooi weg.

Verhit in een pan met dikke bodem de reuzel. Snipper de ui fijn en bak deze tot hij glazig is. Voeg daarna de knoflook, kruiden en de fijngesneden chili toe. Bak dit nog enkele minuten door.

Voeg vervolgens beetje bij beetje de bonen toe en maak deze kapot met de achterkant van een pollepel. Herhaal dit totdat alle bonen verwerkt zijn en de gewenste consistentie bereikt is. Voeg ook elke keer wat van het bewaarde kookvocht toe. Ik vind het zelf lekker om een redelijk gladde puree te maken, maar waar wel nog wat stukjes in zitten.

Proef en breng de puree op smaak met peper en zout. Let op: er gaat een redelijke hoeveel zout in, dus wees niet bang om het goed op smaak te brengen.

Mexicaanse bonenpuree (Refried beans)

Samenvatting:
recipe image
Recept naam:
Mexicaanse bonenpuree (Refried beans)
Auteur
Gepubliceerd op:
Voorbereidingstijd:
Kooktijd:
Totaal:
Waardering:
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)
Deel dit recept:

Recept van

Houdt van eten, fotograferen, programmeren & ontwerpen. Op deze site komen zijn hobby's naadloos samen met als uiting heerlijke en begrijpbare recepten!

1 reactie

  • Super lekker recept. Fijn geschreven ook. Alleen voor mij was het erg lastig om sommige ingredienten te vinden. Om mezelf en andere hierbij in de toekomst te helpen even wat extra informatie.

    Mijn speurtocht begon met het vinden van de pinto bonen. In de supermarkt was deze niet (gedroogd) te vinden. Bij de toko en bij de lokale Turk kon ik deze ook niet vinden. Totdat ik er achter kwam dat er heel veel andere namen zijn voor de pinto bonen. De namen die ik heb gevonden:
    Pinto bonen, kievietsbonen, cranberry bonen of borlotti bonen.

    Of, in andere talen, barbunya of wachtelbohnen. Ik heb een zak gevonden met ‘barbunya’ erop. Op de voorkant staat ook geen Nederlandse vertaling. Op de achterkant wel in het klein.

    Een ander lastig ingredient was de gedroogde gerookte chilli. Deze was onvindbaar. De toko zei dat ze die niet hadden en bij de Turk kreeg ik iets mee wat niet gerookt was. Na wat onderzoeken kwam ik er achter dat een morita of chipotle peper een gerookte peper is. Dus gedroogde morita of gedroogde chipotle is wat je zoekt. Het verschil is dat de morita iets minder lang gerookt is. Ik ben dus voor gedroogde chipotle gegaan. Die had de toko wel. De beste man in de toko wist dit blijkbaar ook niet.

    Aan de reuzel heb ik me niet eens gewaagd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.