Zelf citroenen inmaken
Citroenen inmaken kun je gewoon zelf! In Arabische gerechten zoals Marokaanse kip met ingelegde citroen, tajines of stoofgerechten worden ze veel gebruikt. Ze zijn kant en klaar te koop, maar het is eigenlijk nog leuker en lekkerder om ze zelf te maken!
Voor de foto had ik er zelf ook nog limoenen bij gedaan, dat is namelijk ook erg lekker!
Recept: Zelf citroenen inmaken
Ingrediënten
- 10 citroenen
- +/- 200 gram zeezout
- 2 laurierblaadjes
- kaneelstokje
- steranijs
- peperkorrels
Bereidingswijze
Pers het sap uit vier citroenen en zet opzij.
Was en boen de overige citroenen onder stromend water. Snijd met een scherp mes de citroenen aan de bovenkant in tot ongeveer drie kwart. Schep een eetlepel zeezout in elke citroen. Doe ze vervolgens in een gesteriliseerde pot en doe er de laurier, kaneel, steranijs, peperkorrels en een paar scheppen zeezout bij. Schenk het opzij gehouden citroensap erover en vul verder aan met water.
Sluit de pot nu goed af en bewaar ongeveer 3 weken op een donkere plek. Schudt om de dag de pot even goed door elkaar om het zout goed te verdelen.
Heb je dit recept “Zelf citroenen inmaken” geprobeerd? Laat me hieronder weten wat je ervan vond of wat jij anders hebt gedaan!
19 reacties
Nog niet gebruikt maar lijkt me heerlijk.
Hoi Truus,
Bedankt voor je reactie! Het schrikt misschien een beetje af, maar het is echt heel leuk en makkelijk om zelf te doen. Oh en het is echt zo lekker! 🙂
Groetjes,
Rik
Welke pot maat heb je gebruikt? 750 ml?
Hi,
De potmaat maakt niet zoveel uit, als de citroenen maar onder ‘water’ staan!
Beste Rik,
Ongeveer een jaar geleden voor het eerst citroenen ingemaakt volgens je recept. We zijn nu aan de laatste citroen bezig van de eerste inmaak en inmiddels staan er weer twee series te te wachten. Wat een geweldige smaakmaker zijn deze citroenen. Het geeft precies een smaakvol zuurtje aan de gerechten zonder wrang te zijn. Het lijkt erop dat de smaak steeds verfijnder wordt naarmate de citroenen ouder worden. Inmiddels zijn ze onmisbaar geworden in onze keuken.
Bedankt voor je recept,
Tibor
Ha Tibor,
Wat leuk om je berichtje te lezen en fijn dat het zo goed bevalt! 🙂 Daar ben ik het helemaal mee eens, het is echt zo veelzijdig te gebruiken. Tegenwoordig doen we het zelfs door als hartige smaakmaker ’s ochtends door de havermout!
Groetjes,
Rik
Er is een erg lekker recept van Jamie Oliver met Marokkaanse mosselen waarin ze worden gebruikt: https://www.accidental-locavore.com/2014/01/jamie-olivers-moroccan-mussels/
En laat het nou heel lastig zijn om ze te kopen… plus, dit is vele malen leuker!
Net mijn eerste poging gewaagd. Heb je wat tips voor gerechten waarin ik ze kan gebruiken? Ook vroeg ik me af of je zest en vruchtvlees in gerechten door elkaar gebruikt, en hoe je ze het beste bewaard als ze na drie weken uit de pot komen.
Dank voor het recept!
Pieter
Hoi Pieter,
Wat leuk dat je het recept uitprobeert! In het algemeen gebruik je vooral de schillen omdat het vruchtvlees in verhouding wat zouter is en minder smaak heeft! Soms vind ik dat zelf niet erg en snijd ik dit ook fijn en doe ik het in een dressing. Verder kan je de schillen eigenlijk overal in gebruiken wat een beetje zout en citroen kan gebruiken. Denk hierbij aan dressings, marinades, stoofgerechten en visgerechten.
Kip uit de tajine is uiteraard een echte topper!
Je kan de citroenen gewoon in dezelfde pot bewaren als waar je het in maakt. Haal de citroen er wel met een schone vork uit als je ze wil gebruiken. Dan blijft het zeker weten lang goed!
Gr,
Rik
Dag Rik,
Leuk recept. Er staat wel een klein spelfoutje in. In plaats van ‘schut’ dien je ‘schudt’ te schrijven.
Groeten,
Martin
Ha Martin,
Dankjewel, heb het meteen aangepast!
Groetjes,
Rik
Bedankt voor het recept! Ik heb citroenen zonder schil, maar het witte zit er nog wel op, kan ik het recept ook met citroen zonder schil maken? Zo niet, weet je dan een ander recept voor 12 citroenen zonder schil? Alvast bedankt!
Haha! Nee helaas, het gele gedeelte van de schil is juist wat je opeet met dit recept 🙂
Je kan er wel lekkere citroensiroop van maken of het sap uitpersen en invriezen voor later!
Hallo Rik, lijkt me een lekkere toevoeging voor vele gerechten. Zal bij het commentaar staan dat schut schudt moest worden volgens mij moet het geen schudt zijn maar schud 😉
Denk dat je ook even moet vermelden dat de citroenen wel biologische moeten zijn, de meeste citroenen worden standaard behandeld met naar zeggen schellak. Is normaal gesproken niet zo erg wanneer je het sap/vruchtvlees consumeert.
Groet Frans
Hi Rik, moeten ze in de koelkast bewaard worden?
Ik begrijp niet zo goed hoe je de citroenen gebruikt na het inmaken. Snij je reepjes vd schil? En vis je dat later weer uit de gerechten als het op smaak is?
Ha Jet,
De ingelegde citroen kan je gewoon opeten! Vaak is het lekkerste om het wel fijn te snijden omdat het nogal intens kan zijn. Het geeft een heerlijke smaak aan een gerecht zoals bijvoorbeeld: Marokkaanse kip met ingelegde citroen
Groet,
Rik