Kip uit de tajine met ingelegde citroenen en olijven

Tijdens onze reis in Marokko aten we vaak kip uit de tajine met ingelegde citroenen. Deze klassieker wordt gemaakt in een tajine of zoals m’n pa het zegt; een soort pan met een petje. Doordat de kip langzaam gaar stoomt in het petje wordt het heerlijk mals. Mocht je nou niet in het bezit zijn van een tajine dan kun je dit gerecht ook maken in een braadpan met dikke bodem
Ingelegde citroenen kun je in de toko kopen of zelf maken. Het is niet moeilijk, kost alleen wel wat tijd. De ras el hanout is ook te koop in de winkel, maar het zelf maken is het zeker waard!
Recept:Â Kip uit de tajine met ingelegde citroenen en olijven
Ingrediënten
- kippenpoten
- 2 rode uien
- 2 cm gember
- 2 teentjes knoflook
- el paprikapoeder
- 2 el ras el hanout
- plukje saffraan
- 200 ml kippenbouillon
- ingelegde citroen
- 100 gram kalamata olijven
- handje peterselie
Bereidingswijze
Zet de tajine zonder deksel op middelhoog vuur met een scheutje olijfolie. Bak hier de kippenpoten in aan tot ze een goudbruin laagje hebben. Haal de kip uit de tajine en leg apart.
Week het plukje saffraan in 2 eetlepels heet water. Snijdt de rode ui in ringetjes en fruit in de overgebleven olie zachtjes aan voor 5 minuten. Doe vervolgens de gember (geraspt) en de knoflook (geperst) erbij. Roer even goed door en daarna is het tijd voor de kruiden. Doe nu de ras el hanout, paprikapoeder en geweekte saffraan erbij en roer goed door. Leg de kip erop en blus af met de bouillon. Nu kan de deksel erop en mag het op laag vuur staan voor 45 minuutjes.
Haal de kip uit de tajine en zet weer eventjes apart. Pak de ingemaakte citroen uit de pot en spoel deze af. Snijdt ze in lange dunne repen. Voeg samen met de kalamata olijven toe aan de tajine en roer goed door. Leg nu de kip weer terug en strooi de peterselie eroverheen. Zet de deksel er weer op en serveer!






1 reactie