Ajam Pikanto
Dit gerecht is een toppertje als je zin hebt om eens lekker te vlammen in de keuken. Lekker met de zoetzure komkommer salade en zeker niet voor de bangerik.
Wat gaat er in?
- Kippenpootjes (750 gram tot 1 kilo)
- snufje zout
- 4 eetl olie
- 2 uien
- 3 teentjes knoflook
- 8 rode rawits
- Mespuntje trassie
- 2 eetlepel ketjap manis
- 2 theelepels suiker
- 250 gram cherrytomaatjes
- Sap van 1 limoen
- 200 ml kippenbouillon
Hoe maken we het?
Snij de sjalotten, de knoflook, de lomboks, de rawits in zo klein mogelijke stukjes. Wrijf de kip in met het zout.
Verhit in een wok de olie en bak hierin de kip goudbruin en knapperig.
Schep de kip uit de wok/wadjan en laat deze uitlekken op keukenpapier.
Verhit de olie opnieuw en fruit hierin de fijn gesneden ingrediënten samen met de trassie tot ze super zacht zijn. Zet een raampje open wat dit slaat zeker op de longen.
De tomaatjes door het midden snijden en erbij gooien en even mee fruiten.
Voeg dan de ketjap en de suiker toe met de daarna de bouillon
Dan de kip weer toevoegen en deze zachtjes voor 30 minuten laten sudderen tot deze bijna drooggekookt is. Roer het limoensap erdoor, besprenkel met fijn gesneden bosuitjes en serveer.
Ik heb het zelf geserveerd met bami en taugé. Als je de bami uitgiet in de vergiet, giet deze dan over de taugé uit. Deze is dan beetgaar en lekker knapperig wat heerlijk is als je ze daarna door elkaar schudt.