Gado Gado
Wato wato? Gado gado! Kort samengevat: een gevarieerde groenteschotel met pindasaus plus nog wat lekkere extra’s. Het is een beetje bewerkelijk en vergt wel wat voorbereiding en snijwerk, maar verder is het een eigenlijk een fluitje van een cent! In dit recept staan wordt sperziebonen, Chinese kool en taugé gebruikt, maar hierin ben je zelf vrij om te doen en laten waar je zin in hebt. Bloemkool, wortelen & komkommer zijn namelijk ook heerlijk in dit recept. Het is ook lekker met tahoe of tempeh in plaats van de aardappels!
Ik vind het zelf het lekkerste om de Gado Gado lauw warm te serveren. Dit maakt het weer makkelijk om vooraf voor te bereiden en scheelt een boel stress op het laatste moment. Serveer het met rijst en andere lekkere gerechten uit de Indonesische keuken, zoals sajoer boontjes of met een bloemkool curry.
Recept: Gado Gado
Wat gaat er in?
- Chinese kool
- sperziebonen
- taugé
- 4 aardappels
- 4 eieren
- 3 Spaanse chilipepers
- theelepel trassi
- knoflook
- eetlepel asempasta
- 3 eetlepels pindakaas
- limoensap
- theelepel laos
- halve theelepel zout
- kokosmelk of santen
- gebakken uitjes
Hoe maken we het?
1) Voor de groenten heb ik geen hoeveelheden gezet maar maak er, afhankelijk van de hoeveelheid eters, een lekkere mix van. Snijdt de Chinese kool door de helft en vervolgens in lange repen van ongeveer 1cm breed. Ontdoe de sperziebonen van de kontjes en halveer ze in gelijke stukken.
2) Kook het ei gaar, pel en snijdt in 4-en. Bewaar nog even apart.
3) Schil de aardappels, snijdt in partjes en kook de aardappel totdat het gaar is. Giet vervolgens af in een vergiet en spoel heel eventjes af met koud water.
4) Zet een pan op met schoon water en blancheer hierin de groenten. Als eerste de wat hardere groenten, zoals de sperziebonen. Als dit even kookt, voeg je de kool toe. Als laatste voeg je ook de taugé toe. Dit hoeft echt maar 10 seconden, zodat je de knapperigheid behoud. Giet nu af in een vergiet en spoel even af met koud water om het doorgaren van de groenten te stoppen.
5) Als laatste is het tijd voor de pindasaus. Zet een pannetje op met een beetje olie. Voeg nu de chilipepers, trassie en de geperste knoflook toe. Laat dit even fruiten, zodat de smaak goed vrij komt. Voeg vervolgens de pindakaas, asempasta, limoensap, laos en het zout toe. Als laatste maak je het af met de kokosmelk of santen met een beetje water.
6) Doe nu de groenten, aardappels en het ei in een grote schaal. Voeg vervolgens de pindasaus toe en mix alles door elkaar. Als laatste voeg je de knapperig uitgebakken uitjes toe en de Gado Gado is klaar!
3 reacties