Chinese chili-olie maken

De lekkerste chili-olie maak je eenvoudig zelf en is heerlijk over bijna elk Aziatisch gerecht. Serveer een paar druppels (of meer) voordat je het eten serveert. Vergeet het vooral ook niet over je dumplings te druppelen.
Recept: Chinese chili-olie
Ingrediƫnten
- 250 ml olie (zonnebloem of raapzaadolie)
- 3 Steranijs
- stokje kaneel
- 2 el korianderzaad
- el szechuanpepers
- 2 cm gember in plakken
- sjalot in vieren
- lente-ui in grote stukken
- 8 el gedroogde chilivlokken (ik gebruik zelf Gochugaru)
- Zout
- el zwarte azijn (optioneel)
- el sesamolie (optioneel)
- el sesamzaad (optioneel)
Bereidingswijze
Verhit de olie in een steelpan op laag vuur. Voeg de steranijs, kaneel, korianderzaad, szechuanpepers toe, gember, sjalot en lente-ui toe. Zorg dat de olie niet te heet wordt en slechts licht bubbelt.
Laat trekken voor een half uur tot een uur. Houdt goed in de gaten de ui, sjalot en gember niet verbranden. Mocht je het langer willen laten staan kan je deze er ook halverwege uit halen.
Meng de chili’s, sesamolie, zwarte azijn en zout door elkaar in een vuurvaste schaal. Schenk vervolgens de olie door een vergiet over de chili’s heen. Dit gaat flink schuimen, dus gebruik zorg dat je een ruime schaal gebruikt. Roer nadat je de olie eroverheen hebt gegoten het geheel goed door en laat een uur afkoelen.
Bewaar in een schone pot.







