Huisgemaakte sambal
Zelf sambal maken is erg makkelijk als je in het bezit bent van een keukenmachine. Haal chilipepers, blend het met wat lekkere extra smaken, bak het mengsel op en bewaar het in een potje. Klinkt goed? Is het ook!
Doordat er geen scherpe pepers in zitten is deze sambal redelijk mild. Kan je echt niet tegen pittig eten, maar houd je wel van sambals, verwijder dan de pitjes voordat je het in de blender gooit.
Recept: Huisgemaakte sambal
Ingrediƫnten
- 300 gr Spaanse chilipepers
- 2 tomaten
- 5 uien
- 5 teentjes knoflook
- 5 cm gember
- 1 el trassi
- 2 el suiker
- 1 tl zout
Bereidingswijze
Spoel de chilipepers goed af en verwijder de groene steeltjes. Snijdt in grove stukken en voeg aan je keukenmachine toe.
Spoel de tomaten goed af, ontdoe deze van de zaadlijsten en voeg toe aan de keukenmachine.
Schil de uien, snijdt ze in kleine stukjes en voeg toe.
Zie je het patroon al? Maak schoon, voeg toe… Zo simpel is het.
Schil de gember en voeg toe aan de keukenmachine.
En nu samen… Knoflook! Juist! Maak de knoflook schoon en voeg toe!
Doe nu de overige ingrediƫnten erbij en maal het tot een fijn mengsel.
Verwarm een pan met een klein beetje neutrale olie (kokosolie of zonnebloemolie) en bak het mengsel voor 5 minuten.
Ik heb het in potjes bewaard. Als je dit wil doen is het slim om deze van te voren even te steriliseren. (Geen idee hoe? Lees het artikel van Jammie)Ā Als je dit goed hebt gedaan is de sambal voor langere tijd houdbaar.