Zelfgemaakte kruidenolie
Olijfolie is normaal al lekker, maar bedenk nu dat er een heerlijke smaak van chilli, knoflook en verse kruiden aan zit. Juist! Daar gaat je mond van wateren. Het is ook nog eens super simpel te maken, dus snel aan de slag!
Recept: Zelfgemaakte kruidenolie
Ingrediƫnten
- Olijfolie
- Chillipeper
- Knoflook
- Citroenschil
- Verse groene kruiden (bijv: rijm, rozemarijn, bacilicum, dille, salie)
- Kurkuma
Bereidingswijze
Het leuke van de kruidenolie is dat je er eigenlijk allerlei kruiden en specerijen in kan doen. Een basis van knoflook en chilipeper is altijd goed om mee te beginnen.
Om er zeker van te zijn dat er geen botulisme optreed is het wel slim om je knoflook eerst even te verhitten. Dit kan je doen door een beetje kokend water over je knoflook te schenken.Ā Je kan ook de olie en ingrediĆ«nten nog opwarmen tot ongeveer 80 graden, maar dat hoeft niet.
Om de smaak van je ingrediƫnten goed vrij te laten komen, kan je deze met de vijzel of platte kant van je mes eerste kneuzen voordat je ze in je potje doet.
Dit is namelijk eigenlijk ook het recept: Snijdt al je ingrediƫnten in kleine stukjes, kneus ze met de vijzel en doe ze in een goed schoongemaakte flesje of potje. Voeg vervolgens de olijfolie eroverheen.
Bewaar het op een donkere plek. Na ongeveer 2 weken is de smaak er goed ingetrokken. Is het nog niet sterk genoeg van smaak, laat je het simpelweg nog even staan.
2 reacties
mijn vraag was eigenlijk moet je de kruiden uit de olie halen als ze al een tijdje staan.
De meningen daarover zijn nogal verdeeld hierover. Heb jij het antwoord voor me?
Hoi. Zelf mak ik de laatste ook kruofenolie en ol had dezelfde vraag. Ik verhit mijn olie incl kruiden eerst in de oven tot 100-125 graden. Maar zelfs dan merknik dat de kruiden maar verloop van tijd gaan gisten. Ik had dat bijv met citroenschil. Als je de olie op smask is, is mijn advies dan ook om de kruiden er uit te zeven.