Marmitako (Baskische Tonijnsoep)
Achtergrond
Een gerecht dat ik heb ontdekt op mijn tijd op de Galapagos Eilanden. Heb daar kennis gemaakt met de geneugten van het goedkoop en verantwoord vis eten. Hier in Nederland kost tonijn natuurlijk een klein fortuin, maar ik neem aan dat je deze soep ook lekker met witvis kan maken.
Ingrediƫnten
- 2 rode chilipepers
- 1 ui
- 5 tenen knoflook
- 6 aardappels
- 3 tomaten
- 1 pond tonijn of 1 pond witvis
- zout en peper
Bereidingswijze
Snijdt de tonijn in blokjes. Marineer de tonijn in 2 tenen knoflook, 1 chilipeper, zout, peper en olijfolie.
Fruit een uitje zacht en gooi de tomaten in blokjes erbij na een minuutje of vier. Laat even sudderen en breek de aardappels in blokjes en gooi erbij. Even aanbruinen en dan water (+/- 750 ml) toevoegen.
Bak als de aardappels gaar zijn de tonijn zo aan dat de binnenkant nog rauw is en gooi deze in de soep. Als het goed is heeft het zetmeel van de aardappel de soep wat dikker gemaakt. Voeg zout en peper naar smaak toe.
Serveer met een broodje en een schijfje citroen.