Tom Kha Kai
Dit is het recept voor een heerlijk romige en zurige Thaise Tom Kha Kai soep wat eigenlijk niet meer betekend als kip galanga soep. Erg eenvoudig te maken en Kirsten’s favoriet.
Ingrediënten
- 1 kippenpoot (300 – 400 gram)
- 1 stengel citroengras (sereh)
- 1 laos wortel in stukjes gesneden
- 1 chilipeper
- 3 teentjes knoflook
- 6 limoenblaadjes (Kaffir Lime)
- 0,75 liter kippenbouillon
- 400 ml kokosmelk
- vissaus naar smaak
- 3 limoenen
- 200 gram taugé
- 1 bakje kastanjechampignons
- verse koriander
Bereidingswijze
Doe de kippenpoot in een grote soeppan. Kneus de stengel citroengras met de achterkant van je mes. Voeg deze samen met de in stukjes gesneden laos toe. Verwijder de pitjes van de chilipeper, snijd deze schuin in kleine stukjes. Pers vervolgens de 3 teentjes knoflook en voeg deze samen met de chilipeper, en de limoenblaadjes aan de pan toe. Vul de pan nu met anderhalve liter kippenbouillon en de kokosmelk en zet de pan op het gas. Breng het aan de kook en laat vervolgens voor een half uur rustig koken.
Pak de kip uit de pan en laat deze even afkoelen. Haal het citroengras en de laos uit de pan en voeg vervolgens de in partjes gesneden champignon samen toe. Voeg het sap van 2 limoenen toe en breng op smaak met de vissaus.
Als de kip wat is afgekoeld kan je deze plukken in kleine stukjes en een kwart hiervan per soepkom gebruiken. Leg hierboven een flinke hoeveelheid taugé en een partje van de limoen en een beetje fijn gesneden koriander. Vul de kommen vervolgens met de soep en voilà, klaar is Kees!