Gerookte kip uit de rookpan

Geschreven op: 19 mei, 2017 door
Gerookte kip uit de rookpan

Gerookte kip zelf maken is eigenlijk helemaal niet moeilijk als je een rookpan hebt. In dit recept pekelen we de kip eerst om er een lekkere smaak aan toe te voegen. Vervolgens roken we het om die echte rooksmaak aan de kip te krijgen. Als laatste doen we het nog even in de oven om te garen, omdat de kip taai wordt als je hem te lang in de rookpan laat zitten.

In de supermarkt kan je ook gerookte kip kopen, maar als je het eenmaal zelf hebt gemaakt wil je dat nooit meer! Hoogstwaarschijnlijk heeft de gerookte kip uit de supermarkt namelijk nog nooit echte rook gezien, maar wordt juist gepekeld met een rooksmaak. De kleur? Die wordt er kunstmatige aan toegevoegd…

Recept: Gerookte kip uit de rookpan

Ingrediënten

  • 200 gram zout
  • 25 gram suiker
  • handje tijm
  • 3 laurierblaadjes
  • 3 kruidnagels
  • 3 teentjes knoflook
  • peperkorrels
  • 1 kilo kipfilet

Materiaal

  • Rookpan

Bereidingswijze

Als eerste maken we het pekelwater voor de kip. Dit doen we door 1 liter water op het vuur te zetten met het zout, suiker en de kruiden (tijm, laurier, kruidnagel, knoflook, peper). Breng dit aan de kook en haal van het vuur af. Doe hier nu nog een liter water koud water bij. Zo koelt het lekker snel af. Zorg er nu voor dat het water afkoelt door het bijv. in de koelkast of te buiten zetten.

Kip pekelen

Als het water is afgekoeld kan de kip erin. De kip mag nu minster voor één tot anderhalf uur badderen in het water. Haal de kip hierna uit het water en spoel goed af. Vervolgens is het taak om de kip goed droog te deppen met keukenpapier of een pluisvrije doek. Voordat de kip de rookpan in gaat, nog even goed insmeren met olijfolie.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Zet daarna je rookpan op het vuur. Wanneer deze voldoende warm is, strooi de houtschilfers erin en zet de rookkamer erop. Plaats daarop het stoomrooster. Leg de kip met de platte kant naar beneden. Sluit goed af met de deksel. Laat staan voor ongeveer 6-8 minuten.

Er zit nu een heerlijke rooksmaak aan de kip, maar hij is nog niet gaar. Leg de kip op een rooster of bakblik in de oven en bak totdat de kern 75 graden is. Dit zal ongeveer zo’n 10-20 minuten duren. Afhankelijk van de dikte van je kipfilet. Snijdt de kipfilet door om te testen als je er niet zeker van bent. Laat nog even afkoelen en dan kan het smullen beginnen.

Inspiratie nodig voor recepten met gerookte kip?

Samenvatting:
recipe image
Recept naam:
Gerookte kip uit de rookpan
Auteur
Gepubliceerd op:
Voorbereidingstijd:
Kooktijd:
Totaal:
Deel dit recept:

Recept van

Houdt van eten, fotograferen, programmeren & ontwerpen. Op deze site komen zijn hobby’s naadloos samen met als uiting heerlijke en begrijpbare recepten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *