Zelf sriracha maken

Sriracha is een gefermenteerde chilisaus gemaakt van een pasta van chili’s, azijn, knoflook, suiker en zout. Nu niet meteen afhaken bij het gefermenteerde gedeelte. Het enige wat je hoeft te doen voor de fermentatie is het in een pot stoppen en af en toe roeren. Zo simpel is het!
Deze fris-zure Thaise chilisaus kan je werkelijk bijna op alles gebruiken. Zo werkt het fantastisch bij shakshuka, om een lekkere sriracha-mayonaise mee te maken, maar ook gewoon als vervanging van sambal. En deze zelfgemaakte sriracha is nog een stuk lekkerder als die uit de winkel.
Recept: Zelf sriracha maken
Ingrediënten
- 300 gram chilipepers
- 9 gram zout (3% van het gewicht van de pepers)
- 30 gram bruine basterd suiker
- 3 teentjes knoflook
- 60 gr azijn
- tl vissaus
De verhoudingen van dit recept zijn zo gemaakt dat je het eenvoudig tot een grotere portie kan maken.
Bereidingswijze
Was de chilipepers, ontdoe ze van de steeltjes en snijdt in stukken.
Maal de pepers samen met het zout, de suiker en de knoflook in een keukenmachine tot een grove pasta. Doe het mengsel in een afsluitbare glazen pot en zet dit op een plek buiten direct zonlicht. Zorg ervoor dat de temperatuur constant is, dit zorgt voor het beste resultaat. Ik had zelf een vacuümzak gebruikt en dit werkt erg fijn. Als je een glazenpot gebruikt roer dan elke dag het mengsel even door zodat er geen schimmel ontstaat.
Na een dag of twee zal je luchtbelletjes zien ontstaan. Dit betekent dat je fermentatieproces gestart is. Laat ongeveer een week staan om de juiste smaak te bereiken. Vertrouw op je eigen zintuigen. Mocht het mengsel echt stinken, doe het dan zeker weg. Het is het risico niet waard.
Schep na ongeveer een week het gefermenteerde pepermengsel uit de pot en maal het in een keukenmachine samen met de azijn tot een fijn mengsel.
Giet het gepureerde mengsel in een fijne zeef en duw het door de zeef heen. Kook de saus die je overhoud in totdat deze de gewenste dikte heeft bereikt. Voeg aan het einde naar smaak de vissaus toe. Let wel op met de vissaus, dit kan al snel overheersen of de sriracha te zout maken. Doseer en proef totdat je tevreden bent met het resultaat.
Je kan de sriracha in de koelkast in een afgesloten pot of fles maanden bewaren, maar waarschijnlijk is het wel veel sneller op.
Tip: Bewaar de restjes die in de zeef achterblijven in de vriezer. Dit smaakt heerlijk als extra toevoeging door bijvoorbeeld je chili con carne.
Heb je dit recept “Zelf sriracha maken” geprobeerd? Laat me dan hieronder weten hoe het gegaan is of wat jij anders hebt gedaan!






7 reacties
Ontzettend leuk om te doen, eenvoudig recept en súper lekker!
Die twee flessen zijn zó op!
Ha Sam,
Wat leuk om te horen! Volgende keer een emmer vol? 🙂
Groetjes,
Rik
Ik maak het nu voor de voor de tweede keer. Omdat het zo goed bevallen is. Het is een makkelijk recept, erg lekker en leuk om te maken!
Leuk Hidde! Dank voor je reactie 🔥
Dit is wel mijn favoriete chilisaus geworden, want de saus heeft ook een beetje kruidige smaak.
Ik heb de saus echter niet gezeefd, dus dan blijf het wel dikker en met zaadjes.
Zojuist weer gemaakt en 3 flesjes gevuld 🤗😋
Leuke variatie tip! Volgens mij zijn die flesjes zo weer leeg 😉
Hoi,
Dank voor uw recept!
Kan je ook rauwe honing gebruiken ipv suiker?
Groetjes J