Risotto met Chorizo
Soms heb je zin om eens lekker los te gaan en even bezig te zijn in de keuken. Niet elke dag, maar op zo’n zondag dat je er echt tegen aan wilt gaan is dit een fantastisch recept. Gelukkig trouwens dat het zoveel werk is, want als je dit elke dag eet slib je ook wel dicht.
Recept: Risotto met Chorizo
Ingrediƫnten
- 1 middelgrote ui of 2 sjalotjes
- 3 teentjes knoflook
- 250 gram choriz0
- 1 kipfilet
- 1 bakje cherry tomaatjes
- 1 courgette
- 1 kop risotto rijst
- 1 glas witte wijn
- kippenbouillon
- zee zout
- gemalen peper
- 1 tl rozemarijn
- olijfolie
- balsamico azijn
- Parmezaan
Bereidingswijze
Besprenkel de cherry tomaten en in plakken gesneden courgette met 2 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel balsamico, rozemarijn, peper en zoutĀ en zet deze in de (220 graden voorverwarmde) oven. Laat deze lekker gaan voor zo’n 20 minuutjes.
Voor de risotto is het belangrijk om de kippenbouillon voor te verwarmen. Ik koop zelf meestal zo’n pot met daarin 30 cl bouillon en gooi daar dan water bij tot het ongeveer 1 liter samen is. Maar als je in de weer wilt gaan met bouillonblokjes kan dat natuurlijk ook.
Terwijl deze warm staat te worden kan het risotto-feest kan intussen beginnen met het fijn snipperen van de uitjes en het persen van de knoflook. Fruit deze in een pan met dikke bodem zachtjes tot ze goed glazig zijn in een flinke scheut olijfolie. Voeg de chorizo toe en laat deze lekker mee fruiten totdat al dat lekker chorizo vet eruit gelekt komt. Snij ondertussen de kip in kleine blokjes en bak deze na zo’n 7 minuutjes lekker mee.
Vervolgens komt het werk waar wat aandacht voor nodig is. Je gaat nu de risotto opbakken in de het olie, kip, ui en worst mengsel totdat elke korrel lekker glimt met een rode olieachtige gloed. Blijf terwijl je dit doet steeds goed roeren zodat er niks aan de onderkant van de pan aanbakt. Vervolgens gooi je het glas wijn erin en schep je er warme bouillon overheen tot de rijst onder staat. Blijf vanaf nu rustig af en toe roeren (neem de onderkant van de pan goed mee) en als het droog lijkt te worden voeg je steeds meer bouillon toe. Dit proces zou 20 minuten moeten duren, maar ik proef meestal gewoon tussendoor en stop wanneer de rijst lekker zacht is met het toevoegen van bouillon.
Als je vindt dat de rijst goed gaar is haal je de tomaatjes en courgette uit de oven en roer je deze met een goede hoeveelheid Parmezaanse kaas door de risotto. Niet te hard roeren want het is natuurlijk het lekkerst als de tomaatjes niet tot moes geduwd worden. Laat de risotto nu zo’n vijf minuutjes staan met de deksel half op de pan en dek de tafel. Geniet ervan!