Sambal tempeh goreng
Een van mijn favoriete Indonesische bijgerechten is toch wel Sambal Goreng Tempeh! Het zijn krokant gebakken stukjes tempeh omhuld met een zoet pittig sausje. Je kan het zowel warm als koud eten. Er zijn veel verschillende varianten van Sambal Goreng Tempeh, maar deze staat redelijk snel op tafel en is gewoon erg lekker!
Recept: Sambal tempeh goreng
Ingrediënten
- grote ui
- teentje knoflook
- tl laos
- tl trassi
- el sambal oelek
- blok tempeh
- 3 el ketjap manis
- el palmsuiker
- sap van 1/2 citroen
Bereidingswijze
Mix of vijzel de ingrediënten (Uit, knoflook, laos, trassi, sambal) voor de boemboe tot een fijne pasta.
Snijdt de tempeh in dunne reepjes. Probeer deze redelijk dun te houden, zodat ze lekker krokant worden. Verhit ondertussen een flinke scheut olie en frituur de tempeh licht totdat deze mooi goudbruin en krokant is. Laat vervolgens goed uitlekken op keukenpapier.
Fruit de boemboe voor ongeveer 5 minuten in een beetje olie op middelhoog vuur. Als dit gaar is voeg je de palmsuiker, ketjap en citroensap toe. Als het sausje gaat bubbelen kan de tempeh terug in de pan. Roer goed door en serveer.