Hummus met verschillende smaakjes

Geschreven op: 18 februari, 2017 door
Pompoen hummus

Recept voor heerlijke zelfgemaakte hummus van gedroogde kikkererwten. Varieer het ook met zoete pompoen of zongedroogde tomaten.

Recept: Hummus met verschillende smaakjes

Hummus, de basis

  • 200 gram gedroogde kikkererwten
  • Twee theelepels tahini
  • Twee teentjes knoflook
  • Olijfolie
  • Citroen
  • Theelepel komijn
  • 1 chilipeper
  • Theelepel paprika poeder
  • Peper & Zout

Hummus van geroosterde pompoen

  • Fles pompoen
  • Theelepel honing
  • Tijm

Hummus met zongedroogde tomaten

  • Ongeveer 10 zongedroogde tomaten uit een pot
  • Oregano

Hummus, de basis

Wij gebruiken gedroogde kikkererwten en laten deze eerst even weken. Dit neemt wat tijd in beslag, maar maakt de humus nog lekkerder! Heb je hier geen zin/tijd voor, dan kan je ook kikkererwten uit een potje gebruiken.

1) Laat de kikkererwten weken in een ruime hoeveelheid koud water. Ze zuigen zich snel vol, dus zorg ervoor dat er een ruime hoeveelheid water boven zit. Laat de erwten weken in 8-12 uur. Niet veel langer, want dan worden ze er niet beter van.

3) Laat de kikkererwten uitlekken en doe ze vervolgens in een pan. Voeg een klein beetje zout toe en vul de pan met water tot ongeveer 2 centimeter boven de erwten. Kook ze in circa één tot anderhalf uur gaar. Het schuim kan je eraf scheppen. Proef of ze voldoende gaar zijn.

4) Doe de kikkererwten in een keukenmachine. Voeg de tahini, flinke scheut olijfolie, het sap van een hele citroen, de komijn, paprikapoeder, chilipeper en geperste knoflook toe. Draai het tot een smeuïg mengsel. Proef de hummus en voeg waar nodig citroensap of olijfolie toe. Breng op smaak met peper en zout.

5) De basis is nu gereed en heerlijk om te smullen! Wil je meer variatie in je hummus, je kan er allerlei extra smaken mee maken. Zo vinden wij de pompoen en zongedroogde tomaat variant een rijke aanvulling tot het assortiment. Als je toch al bezig bent ook niet zoveel extra werk!

Hummus van geroosterde pompoen

Schil de fles pompoen en snijdt hem in blokken van ongeveer 2cm bij 2cm. Doe dit in een ovenschaal met een beetje olijfolie voor ongeveer een half uur op 200 graden. Laat het ruime tijd afkoelen en voeg vervolgens toe aan de keukenmachine met de basis hummus. Voeg de oregano en honing toe en maal het nog even door.

Hummus van zongedroogde tomaten

Gebruik voor dit recept wat minder olijfolie in de basis, maar juist de olie uit het potje. Dit zorgt ervoor dat de smaak er nog meer in de hummus zit. Doe de tomaten en de oregano bij de basis hummus en blend het erdoorheen.

Deel dit recept:

Recept van

Houdt van eten, fotograferen, programmeren & ontwerpen. Op deze site komen zijn hobby's naadloos samen met als uiting heerlijke en begrijpbare recepten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.