Authentieke hummus

Wil jij de lekkerste hummus maken? Dit recept is voor echte authentieke zelfgemaakte hummus. Hummus is toch echt het lekkerste als je het maakt van gedroogde kikkererwten. Het is misschien wat werk, maar de smaak is zo veel lekkerder als uit een pot. Mocht je de tijd hier niet voor hebben kan je ook een pot gebruiken. Alsnog een stuk lekkerder als de veel te zoute hummus uit de supermarkt. Varieer ook eens met zoete pompoen of zongedroogde tomaten.
Recept: Authentieke hummus
Ingrediënten voor hummus
- 250 gram gedroogde kikkererwten.
- 2 tl bakpoeder + 1 tl bakpoeder
- 80 ml tahini
- Sap van een halve citroen
- Teentje knoflook
- Zout
Authentieke hummus – De bereidingswijze
Laat de kikkererwten een nacht weken in ruim water en 2 theelepels van het bakpoeder (de kikkererwten nemen veel water op dus niet zuinig zijn met water). Heb je niet genoeg geduld voor een nacht laat de kikkererwten in ieder geval minstens 6 uur weken.
Giet de kikkererwten de volgende dag af en spoel ze goed af onder stromend water.
Gooi ze daarna weer in een grote pan met water en 1 theelepel bakpoeder. Zorg dat het water een centimeter of 3 boven de kikkererwten staat. Roer goed en zet op het vuur.
Laat dit minimaal 2 maar liever 3 uur zachtjes koken. Kijk af en toe of er wat water bij moet. Schep eventueel schuim er vanaf.
Zodra de kikkererwten lekker zacht zijn, kun je ze afgieten. Vang het kookwater op.
Laat de kikkererwten afkoelen (sla deze stap niet over kan ik uit eigen ervaring zeggen) en doe ze in de keukenmachine samen met de tahin, citroensap, fijngesneden knoflook en wat zout. Ik doe dit meestal in twee keer, zodat de keukenmachine niet te vol zit en het goed kan mengen.
Laat de keukenmachine z’n ding doen. Voeg steeds wat kookwater toe totdat de hummus de juiste dikte heeft.
Proef en voeg naar smaak nog wat meer zout, citroensap en eventueel tahin toe.
Serveer met wat lekkere olijfolie erover en dippen maar!
Tip: met dit recept maak je een flinke hoeveelheid. Je kunt hummus erg goed invriezen. Zo hoef je niet alles binnen een week op te eten (mag natuurlijk wel!)
Hummus van geroosterde pompoen
Schil de fles pompoen en snijdt hem in blokken van ongeveer 2cm bij 2cm. Doe dit in een ovenschaal met een beetje olijfolie voor ongeveer een half uur op 200 graden. Laat het ruime tijd afkoelen en voeg vervolgens toe aan de keukenmachine met de basis hummus. Voeg de oregano en honing toe en maal het nog even door.
Hummus van zongedroogde tomaten
Gebruik voor dit recept wat minder olijfolie in de basis, maar juist de olie uit het potje. Dit zorgt ervoor dat de smaak er nog meer in de hummus zit. Doe de tomaten en de oregano bij de basis hummus en blend het erdoorheen.






2 reacties