Zelf za’atar maken
Za’atar is een kruidenmengsel van sesamzaad, tijm en sumak. Deze kruidenmix uit het Midden-Oosten kan je erg gemakkelijk zelf maken. Bijkomend voordeel is dat je er geen zout in hoeft te doen, waardoor het makkelijker te gebruiken en doseren is!
Maar waar kan je het voor gebruiken? Eigenlijk bij heel veel gerechten! Het is bijvoorbeeld heerlijk als marinade voor je vlees, vis of kip. Strooi een beetje over je hummus voordat je het opdient of maak de za’atar aan met een beetje olijfolie als dip voor op je brood.
Recept: Zelf za’atar maken
Ingrediënten
- 4 el sesamzaad
- tl komijnzaad
- 4 el sumak
- 2 el gedroogde tijm
- eventueel zout.
Bereidingswijze
Rooster het sesamzaad samen met het komijnzaad totdat het goudkleurig is. Roer de rest van de ingrediënten erdoorheen en vijzel fijn. Het kruidenmengsel blijft maanden goed als je het in een afgesloten pot bewaard.
Tip: Wij maken het zelf zonder zout, zodat je dit altijd makkelijk achteraf kan doseren.