Hoe maak ik een Indonesische rijsttafel?

Geschreven op: 2 juli, 2020 door
Indonesische rijsttafel maken

Heb jij zin om een leuke rijsttafel neer te zetten voor je vrienden en familie, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Met deze gerechten en tips ben je goed voorbereid.

Hoeveel gerechten moet ik maken?

Het fijne van Indonesische gerechten is dat je het makkelijk in grotere hoeveelheden kan maken. Toch is het leuk om een paar verschillende gerechten neer te zetten. Per persoon één verschillend gerecht is een goede maatstaf. Zo heb je al snel een leuke en diverse rijsttafel staan.

Seroendeng recept Indonesisch bijgerecht
Seroendeng – Indonesisch bijgerecht

Combineren

Een leuke rijsttafel neerzetten start bij welke gerechten en combinaties je wil neerzetten en aan de wensen van je gasten. Eten er bijvoorbeeld ook vegetariërs mee, wissel dan een vleesgerecht in voor een vegetarische optie. Maar denk bijvoorbeeld ook aan hoe vullend bepaalde gerechten zijn. Een gerecht met tempeh, tofu, ei of vlees vult meer dan een komkommersalade.

Als tweede is het leuk om over de smaken na te denken. Er zijn veel gerechten die in dezelfde smaakcategorie vallen. Als je alleen gerechten heb met een basis van chili en ui (sambal goreng) is er weinig variatie over de gehele tafel. Mix diverse uiteenlopende smaken voor een leuk resultaat!

Van te voren bereiden

Naast de smaakcombinatie is het ook goed om na te denken hoeveel tijd en wanneer je in de keuken kan staan. Als je alleen last-minute gerechten maakt is het minder leuk voor je gasten. Veel gerechten uit de Indonesische keuken kunnen perfect ruim van te voren gemaakt worden en hoeven niet warm gegeten te worden. Zo voorkom je stress tijdens het koken.

Terong Balado - Indonesische aubergine
Terong Balado – Indonesische aubergine

Indonesische rijsttafel recepten

De Indonesische keuken is er eentje waar ik erg fan van ben en als ik mag kiezen om voor vrienden of familie te koken is dit een keuken waar ik graag op terug val. Zowel leuk om te maken voor 4 als 10 personen.

Kleine bijgerechten:

Atjar Ketimoen
Atjar Tjampoer
Komkommersalade met pinda’s
Seroendeng
Huisgemaakte sambal

Indonesische groentengerechten:

Indonesische boontjes
Terong balado
Aubergine tomatenstoof
Gado gado
Tahoe pasar

Vleesgerechten:

Rendang
Deng deng

Vegetarische gerechten:

Sambal goreng telor
Sambal goreng tempeh
Tofu curry met tauge

Ik hoop dat je iets aan deze tips en recepten hebt en veel kookplezier!

Deel dit recept:

Recept van

Houdt van eten, fotograferen, programmeren & ontwerpen. Op deze site komen zijn hobby's naadloos samen met als uiting heerlijke en begrijpbare recepten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.